Τι είναι οι ιδεοληψίες και πώς αντιμετωπίζονται

Η Αναστασία Δερμάτη, BSc, ΜSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτρια | Σύμβουλος Γάμου, μίλησε στο Say Yes to the Press για τις ιδεοληψίες και την αντιμετώπισή τους.

“Οι ιδεοληψίες είναι επαναλαμβανόμενες ανεπιθύμητες σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες που έρχονται επίμονα στο μυαλό του ανθρώπου χωρίς τη θέλησή του”. Όπως επισημαίνει η κα Δερμάτη “η κατάσταση που δημιουργείται είναι δυσάρεστη, ενώ το άτομο που τη βιώνει εκφράζει αίσθηση δυσφορίας και έντονου άγχους”.

Ιδεοληψίες: Πώς τις αντιλαμβανόμαστε

“Οι ιδεοληψίες γίνονται αντιληπτές και από τον ίδιο τον άνθρωπο ως μη φυσιολογικές, ενώ παράλληλα το άτομο εκλαμβάνει ότι του επιβάλλονται χωρίς τη θέληση του” υπογραμμίζει η κα Δερμάτη, ενώ αναφέρεται στην ειδοποιό διαφορά της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής από την Ψύχωση: “Ο άνθρωπος αναγνωρίζει ότι οι ιδεοληψίες είναι αποτέλεσμα δικών του σκέψεων. Η επίγνωση αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής από την Ψύχωση”. Ακόμη, “η ιδεοληψία επεμβαίνει στη ροή της συνειδητής σκέψης και στην εν εξελίξει συμπεριφορική και γνωσιακή λειτουργία. Επιπλέον η ιδεοληψία γίνεται αντιληπτή ως εμμονή που εντείνεται συνεχώς”.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για να βοηθηθούμε αποτελεσματικά. “Το άτομο μπορεί να βοηθηθεί με ψυχολογική υποστήριξη μέσω θεραπειών που στοχεύουν στον σταδιακό μετασχηματισμό των παραπάνω συμπτωμάτων, ιδιαίτερα στην τροποποίηση των επαναλαμβανόμενων αρνητικών και καταστροφολογικών σκέψεων”.

info

Δείτε περισσότερα εδώ.
Κέντρο Ψυχολογικής Στήριξης
– Άγγελου Μεταξά 7, Γλυφάδα