Χάρης Βεραμόν: “Η εξιχνίαση μιας υπόθεσης είναι σκοπός για μένα, κίνητρο αθεράπευτο”

Ο Χάρης Βεραμόν είναι ιδιωτικός ερευνητής με σπουδές στην Ανακριτική και Δικαστική Ψυχολογία. Το 2020 δημιούργησε την πρώτη ελληνική true crime σειρά με τίτλο «Ίχνη στο σκοτάδι», η οποία προβάλλεται μέσα από το YouTube. Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ δραματοποιημένων επεισοδίων μέσα από τα οποία ξετυλίγει το κουβάρι ανεξιχνίαστων, κυρίως εγκληματικών, υποθέσεων. Το βιβλίο του «Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην Ελλάδα» είναι το δεύτερο συγγραφικό του εγχείρημα και η αφορμή για τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Τι σας ώθησε να γίνετε ιδιωτικός ερευνητής; Η εξιχνίαση του μυστηρίου λειτουργούσε
πάντα σαν μαγνήτης για εσάς;

Έχω αδυναμία στην έρευνα, στην παρατήρηση, στη σύνδεση των στοιχείων. Η εξιχνίαση μιας υπόθεσης είναι σκοπός για μένα, κίνητρο αθεράπευτο. Δεν σταματώ μέχρι να φτάσω στο τέλος, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ας μιλήσουμε για το βιβλίο σας «Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην Ελλάδα». Τι θα συναντήσει στις σελίδες του ο αναγνώστης;

Μυστήριο, έρευνα σε βάθος, στοιχεία, μυστικούς διαλόγους, αναλύσεις ειδικών, αφηγηματική γραφή, ένα εγχειρίδιο αντιμετώπισης (και πρόληψης) εξαφάνισης ανηλίκου από την κοινωνιολόγο – εγκληματολόγο Μαρία Αγγελή, αποκαλυπτικές πληροφορίες και εγκληματολογικές αναλύσεις.

Είστε ο δημιουργός και το κεντρικό πρόσωπο της documentary σειράς «Ίχνη στο σκοτάδι». Πώς την εμπνευστήκατε και τι προσφέρει στον θεατή; Ποιο είναι το feedback; Το ελληνικό κοινό έλκεται από το μυστήριο και τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις;

Ναι ακριβώς, τα “Ίχνη στο σκοτάδι” έκλεισαν 3 χρόνια. Ήθελα να δημιουργήσω μια σειρά ντοκιμαντέρ που θα πραγματεύεται εγκλήματα. Και έτσι θα μπορώ να παρουσιάζω την έρευνά μου και να επικοινωνώ δημόσια υποθέσεις που παραμένουν στο σκοτάδι.
Στον θεατή προσφέρει αγωνία, μυστήριο, νέες πληροφορίες, γίνεται μια προσπάθεια να
βρούμε ενδεχομένως μάρτυρες, προσφέρει συναίσθημα και σκοπός είναι η εξιχνίαση των
υποθέσεων, οπότε το αίσθημα δικαίωσης είναι ο βασικός άξονας.
Το feedback είναι πολύ θετικό, ο κόσμος μας ακολουθεί φανατικά. Το κανάλι έφτασε
27.000 εγγεγραμμένους. Ξεκινήσαμε από το απόλυτο μηδέν. Το ελληνικό κοινό έχει πάθος για το μυστήριο και τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα, φυσικά. Υπάρχει μεγάλο κοινό και το είδος είναι σε ανάπτυξη.

Τι χαρακτηρίζει έναν καλό ιδιωτικό ερευνητή; Ποια προσόντα πρέπει να έχει… και να
εξελίξει;

Ο καλός ερευνητής έχει ήθος, είναι οργανωτικός και φέρνει αποτελέσματα. Προσόντα; Γνώση, γνώση και πάλι γνώση. Τέλος, ευρηματικότητα.

Μια φράση που κλείνει μέσα της τη φιλοσοφία σας για τη ζωή είναι…

Η ζωή είναι το παν. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ύπαρξη από τα δίχτυα της
εγκληματικότητας και ταυτόχρονα να αναζητήσουμε όσους αγνοούνται. Διότι κανείς δεν
έχει πεθάνει μέχρι να τον ξεχάσουν, κι εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θύματα.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ένα όνειρό σας;

Να έχω δική μου εκπομπή στην τηλεόραση. Και να προσφέρω περισσότερα στο αντικείμενό
μου.