Έλενα Κορδέλλα: “Συχνά πρέπει να περνάμε από το σκοτάδι για να βγούμε στο φως”

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι θα γινόταν αν υπήρχε μία μυστική οργάνωση που θα απέδιδε τιμωρία ανάλογη με το έγκλημα που διαπράχθηκε; Η Έλενα Κορδέλλα, δικηγόρος, συγγραφέας και σεναριογράφος, όχι απλώς το σκέφτηκε αλλά έγραψε τους “Μύστες”. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για το οποίο – μεταξύ άλλων – μας μιλάει στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πώς φτάσαμε στους Μύστες; Μιλήστε μας για το πώς εμπνευστήκατε την ιστορία

του βιβλίου; Θυμάστε τις πρώτες σας σκέψεις;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι η πρώτη παράγραφος στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Όλοι μας έχουμε δυσανασχετήσει με τις ποινές που επιβάλλονται στην Ελλάδα για ειδεχθή εγκλήματα και με τη γενικότερη ποινική αντιμετώπιση των δραστών… Σκέφτηκα λοιπόν τι θα γινόταν αν υπήρχε μια μυστική οργάνωση που με οδηγό τον μαθηματικό κανόνα της χρυσής τομής απέδιδε τιμωρία ανάλογη με το έγκλημα χωρίς περιορισμούς από Νόμους και κανόνες; Και τι αντίκτυπο θα είχε στην κοινωνία; Έτσι δημιουργήθηκε η ιστορία που τώρα κρατάτε στα χέρια σας…

Το αστυνομικό μυθιστόρημα θεωρείτε ότι αποτελεί ένα δημιουργικό πάντρεμα της
αγάπης σας για το ποινικό δίκαιο με την αγάπη σας για τη συγγραφή;

Είναι καταρχάς το είδος που λατρεύω να διαβάζω ως αναγνώστρια γι’ αυτό και το προτιμώ όταν γράφω. Κατά τα λοιπά η δουλειά μου με βοηθά λόγω γνώσης της ποινικής διαδικασίας αλλά και στο να μη στερεύω από ιδέες!

Πότε αποφασίσατε να γράψετε; Πριν ολοκληρωθεί ένα έργο σας, μοιράζεστε τις σκέψεις σας γι’ αυτό; Ποια διαδικασία ακολουθείτε και τι σας γοητεύει περισσότερο στο συγγραφικό ταξίδι;

Γράφω από 12 χρονών. Ξεκίνησα με μικρές ιστορίες και κάποια στιγμή πέρασα στο μυθιστόρημα. Εννοείται πως σε κάθε έργο μου έχω αρωγούς δικούς μου ανθρώπους που το διαβάζουν καθώς το γράφω και με τους οποίους ανταλλάσσω σκέψεις αλλά και παρατηρήσεις για την εξέλιξη της πλοκής και τα συναισθήματα – αντιδράσεις που προκαλεί. Όταν γράψω τη λέξη τέλος, τότε το στέλνω σε τρίτο άτομο (επαγγελματία επιμελητή) που το διαβάζει πλέον ολοκληρωμένο για επιπλέον παρατηρήσεις και κατόπιν διορθώσεων το στέλνω στον εκδοτικό μου.
Όσο για το τι με γοητεύει στο συγγραφικό ταξίδι, είναι η ευκαιρία που μου δίνει να δημιουργήσω μέσα από τις ιστορίες μου προβληματισμούς, απόψεις, συναισθήματα και διαπιστώσεις που μας απασχολούν όλους. Είναι μεράκι και εκτόνωση για μένα η συγγραφή!

Έχετε κάποιο μότο που σας εκφράζει ως δικηγόρο;

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο…

Το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα που διαβάσατε και σας εντυπωσίασε ήταν…

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, θα πω όμως ότι λατρεύω τα βιβλία του Στιγκ Λάρσον.

Μια φράση από τους Μύστες που έρχεται συχνά στο μυαλό σας είναι…

«Όταν μπαίνεις στα σκοτάδια, αναπόφευκτα θα γνωρίσεις και τον διάβολο…». Μου αρέσει
γιατί μου υπενθυμίζει ότι συχνά πρέπει να περνάμε από το σκοτάδι για να βγούμε στο φως.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας ένα όνειρό σας.

Να έρθει κάποια στιγμή που η ενσυναίσθηση και η συμπόνια για τον συνάνθρωπο να
υπερτερεί της αναισθησίας που επικρατεί σήμερα. Θα ήθελα να μη μαυρίζει τόσο συχνά η
καρδιά μας με όσα γίνονται γύρω μας. Αν καθένας από εμάς δούλευε με τον εαυτό του όλα
θα ήταν απείρως καλύτερα…