Τηγανιτά μηλοπιτάκια

National Fried Pie Day σήμερα και θα φτιάξουμε εύκολα τηγανιτά μηλοπιτάκια που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!

Θα χρειαστούμε:
για τη ζύμη
• 320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• ½ κ.γ. αλάτι
• 225 γρ. ανάλατο φρέσκο βούτυρο σε μικρά κυβάκια
• 120 ml. παγωμένο νερό (και περισσότερο αν χρειαστεί)

για τη γέμιση
• 2 κ.σ. ανάλατο φρέσκο βούτυρο
• 3 φλιτζάνια μήλα σε μικρά κυβάκια
• 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή βανιλίνη
• 110 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 1½ κ.γ. κανέλα
• ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
• ½ κ.γ. αλάτι
• 3 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 2 κ.σ. αλεύρι
• ηλιέλαιο για τηγάνισμα
• ζάχαρη & κανέλα για πασπάλισμα

Πως γίνεται:
– Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το κομμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να “σπάσει” το βούτυρο.
– Ρίχνουμε το νερό και πλάθουμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα απαλό ζυμάρι (αν είναι πολύ υγρό προσθέτουμε, κουταλιά-κουταλιά, αλεύρι κι αν είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε, κουταλιά-κουταλιά, νερό).
– Τυλίγουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ή μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση (που θα πρέπει να κρυώσει πριν γεμίσουμε τα μηλοπιτάκια).
– Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα μήλα, το λεμόνι, τη βανίλια, τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε κάθε τόσο μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να αρχίσουν να μαλακώνουν τα μήλα.
– Ενώνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με το αλεύρι και περιχύνουμε τα μήλα που ψήνονται, ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει.
– Ανοίγουμε τη ζύμη (πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια) σε φύλλο πάχους 6 χιλιοστών και με ένα ποτήρι ή κουπάτ κόβουμε δίσκους διαμέτρου 10 εκ. 
– Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου μια κουταλιά της σούπας γέμιση (χωρίς τα υγρά της γιατί θα μαλακώσει πολύ το ζυμάρι), διπλώνουμε στη μέση και “κολλάμε” βρέχοντας με λίγο νερό τις άκρες και πατώντας τες με ένα πιρούνι.
– Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ηλιέλαιο (περίπου 7-8 εκατοστά ύψος) και τηγανίζουμε λίγα λίγα τα μηλοπιτάκια (3-4 κάθε φορά για να μη ρουφήξουν πολύ λάδι).
– Αφού ροδίσουν από όλες τις πλευρές, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
– Τρώγονται ζεστά αλλά είναι εξίσου νόστιμα και κρύα!