Εβίτα Παπασπύρου: “Η έμπνευση είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς”

Η κακοποίηση στο σχολικό περιβάλλον είναι δυστυχώς πολύ συχνά στην επικαιρότητα… Μέσα από το καταλυτικό χιούμορ του έργου «Τα Όρια» και τα σχόλια σπουδαίων εκπαιδευτικών από όλον τον κόσμο, φωτίζονται οι κακοδαιμονίες της Εκπαίδευσης, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μαθητές – γονείς – δασκάλους – κράτος και ο εγκλωβισμός των δασκάλων – καθηγητών μέσα στα γρανάζια του εκπαιδευτικού συστήματος. Όλα αυτά έχουν όρια; Η Εβίτα Παπασπύρου μας μιλάει για το ερμηνευτικό της στοίχημα και όχι μόνο…

«Τα Όρια» είναι ένα επίκαιρο έργο βασισμένο σε πραγματικό περιστατικό bullying. Μιλήστε μας γι’ αυτό…

Είναι ένα πραγματικό γεγονός, που συνέβη σε ένα σχολείο της Ρουμανίας. Ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που έγινε από έναν μαθητή 13-14 χρονών σε ένα κορίτσι με πρόβλημα παχυσαρκίας. Η καθηγήτρια που προσπάθησε να την υπερασπιστεί έπεσε κι αυτή θύμα κακοποίησης: Πίεση στη δουλειά της, εκβιασμός, έκθεση σε προσβολές στο fb κλπ. Βλέπετε τα προβλήματα είναι παντού ίδια… Βέβαια το έργο δεν μένει εκεί. Αυτή είναι η αφορμή για να χαρτογραφήσει με προβληματισμό αλλά και με καταλυτικά καυστικό χιούμορ τον χώρο της Παιδείας: κράτος, καθηγητές, γονείς, παιδιά…

Μία ηθοποιός… πολλά πρόσωπα. Πρόκειται για ένα ερμηνευτικό στοίχημα για εσάς; Πώς καταφέρνετε σε μία παράσταση να ενσαρκώνετε τόσους ρόλους;

Ναι είναι ένα ερμηνευτικό στοίχημα, αλλά αυτό είναι που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον! Και για μένα αλλά και για το κοινό. Χρειάζεται να είναι κανείς εύπλαστος και ευέλικτος για να περνάει από τον έναν ρόλο στον άλλον.. Μοιάζει με ταχυδακτυλουργία και είναι απολαυστικό και για μένα όσο και για τους θεατές.

Πώς προσεγγίσατε τον κάθε ρόλο σας; Πώς ήταν η περίοδος «γνωριμίας» σας με καθένα από τα πρόσωπα που υποδύεστε και ποια συναισθήματα γεννήθηκαν;

Ένιωθα σαν να βρισκόμουνα σε ένα τεράστιο δωμάτιο με κοστούμια ανθρώπων… Κάποια στιγμή, κάποιο κινιόταν… ζωντάνευε… με καλούσε. Φορούσα το κοστούμι και ο ρόλος εμφανιζότανε.

Η έλλειψη ορίων συνεπάγεται έλλειμμα παιδείας;

Η έλλειψη ορίων συνεπάγεται ύπαρξη χάους. Και μέσα στο χάος δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Φυσικά δεν μπορεί να υπάρχει Παιδεία και δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα εκπαιδευτικό σύστημα. Οι ελευθερίες καταπατώνται και τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνε περίπατο.

Παιχνίδι γνωριμίας

Ποια χρώματα κυριαρχούν αυτή την περίοδο στον καμβά της καθημερινότητάς σας; 

Το πράσινο της αναγέννησης, το μπλε για το βάθος των πραγμάτων, το κίτρινο για τη φωτεινότητα της τέχνης!

Ποιο είναι το soundtrack της ζωής σας αυτό τον καιρό;

Το σάουντρακ από την ταινία «Μαθήματα πιάνου» του Michael Nyman. Και όχι μόνο αυτό τον καιρό. Όταν την ακούω νομίζω πως μπορώ να χορέψω στη θάλασσα και στις βουνοκορφές.

Αγαπημένη ταινία…

«Μαθήματα πιάνου» της Τζέιν Κάμπιον.

Τι είναι έμπνευση για εσάς;

Το φως που ανάβει μέσα σε ένα σκοτεινό τούνελ. Αλλά για να ανάψει πρέπει να έχεις περπατήσει για πολύ μέσα στο τούνελ. Η έμπνευση είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς.

Ένα καλλιτεχνικό όνειρό σας είναι…

Να γράψω ένα θεατρικό έργο.

info
Η παράσταση «Τα Όρια» παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί, μόνο για οκτώ παραστάσεις από την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.