Γιατί είναι σημαντική η άσκηση στην εφηβεία;

Η σωματική άσκηση στην εφηβεία είναι πολύ σημαντική για την οστική πυκνότητα για περισσότερα από τα επόμενα 50 χρόνια της ζωής του ανθρώπου!

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology έδειξε ότι η καλύτερη περίοδος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι η νεότητα, γιατί η ικανότητα του οργανισμού να χτίζει οστική μάζα αρχίζει να μειώνεται μετά τα 20.

«Η οστική πυκνότητα είναι δύσκολο να αυξηθεί κατά την περίοδο που αρχίζει εκ φύσεως να μειώνεται. Είναι λοιπόν σημαντικό να αυξηθεί η μέγιστη οστική μάζα κατά την εφηβεία για να διατηρηθεί στην τρίτη ηλικία».

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 1.600 άτομα ηλικίας μεταξύ 65 και 84 ετών και διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που ασχολήθηκαν με αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης ως έφηβοι είχαν υγιέστερα οστά από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Οι πιο συνηθισμένες αθλητικές δραστηριότητες των εφήβων ήταν το μπάσκετ, το μπέιζμπολ/σόφτμπολ, το τζούντο, το πινγκ πονγκ, το τένις, το βόλεϊ και η κολύμβηση.

Οι συμμετέχοντες που είχαν παίξει μπάσκετ στην εφηβεία τους είχαν πολύ ισχυρότερα οστά στους μηρούς. Οι γυναίκες που είχαν κολυμπήσει ή είχαν παίξει βόλεϊ στην εφηβεία τους είχαν ισχυρότερα οστά στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Παρόλο που οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας κυμαίνονταν σε φυσιολογικά επίπεδα για τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν χαμηλότερες τιμές. Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές έπαιρναν φάρμακα για την οστεοπόρωση.

Από την έρευνα φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι που ασχολούνταν με αθλητικές δραστηριότητες υψηλής πρόσκρουσης ως έφηβοι είχαν καλύτερη υγεία των οστών τους στα γηρατειά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα οφέλη αυτά δεν περιορίζονται στους αθλητές, αλλά σε οποιονδήποτε ήταν δραστήριος όταν ήταν στο γυμνάσιο ή στο λύκειο.