Μαίρη Ραζή: “Η ζωή είναι απρόβλεπτη, σύντομη και μοναδική”

Η Μαίρη Ραζή δεν χρειάζεται συστάσεις… Η προσφορά της στην Τέχνη είναι μεγάλη και συνεχώς μας εντυπωσιάζει με κάθε νέο της καλλιτεχνικό εγχείρημα.

Αυτόν τον χειμώνα στο θέατρο Πρόβα οι μικροί θεατρόφιλοι έχουν την ευκαιρία να

απολαύσουν τη φιλόδοξη παραγωγή “ΝΙΚΙ ΠΟΝΤΙΚΙ – Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ” του Αντώνη
Ζιώγα. Μιλήστε μας για την παράσταση αλλά και για τη συνεργασία σας με τον συγγραφέα Αντώνη Ζιώγα.

H παιδική σκηνή του θεάτρου Πρόβα λειτουργεί για 24η σεζόν. Το έργο είναι μία κωμωδία, έχει ανέβει στα πρότυπα των κόμικς. Όλη η λογική του σκηνικού, των κοστουμιών και των ερμηνειών στηρίζεται στα καρτούν. Η παράσταση περνάει ιδιαίτερα μηνύματα αλληλεγγύης, συμπαράστασης, αγάπης προς τον πλησίον μας. Ο Αντώνης Ζιώγας είναι συνεργάτης μου εδώ και 15 χρόνια, έχει γράψει πολλά έργα για παιδιά, τον αγαπώ και τον εκτιμώ ιδιαιτέρως. Σπουδαίος σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Ο,τι φτιάχνουμε οι δυο μας γίνεται πάντα επιτυχία καλλιτεχνική και οικονομική.

Στο “Σκοτσέζικο Ντους” πρωταγωνιστείτε, μεταξύ άλλων, με τον σύζυγό σας, Σωτήρη Τσόγκα, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία. Τι γεύση σας έχουν αφήσει οι πρόβες και τι να περιμένουμε; Ποια στοιχεία του συζύγου σας θαυμάζετε ως καλλιτέχνη;

Με τον Σωτήρη Τσόγκα συνεργαζόμαστε από το 1984. Οι πρόβες μας είναι πάντα ουσιαστικές και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το κείμενο, να προσεγγίσει με πολύ μεγάλη αγάπη φροντίδα, σκέψη και ακρίβεια τους ρόλους μας. Φυσικό είναι ότι μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας οι κώδικες επικοινωνίας μεταξύ μας είναι πιο εύκολοι. Το θέατρο Πρόβα έχει τη δική του ταυτότητα, τη δική του σφραγίδα την καλλιτεχνική. Το κοινό ξέρει πριν έρθει πώς ακριβώς δουλεύουμε, τι θα δει. Για αυτόν τον λόγο μας ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Στον Σωτήρη θαυμάζω την αγάπη του, την υπομονή του, την πνευματικότητά του. Τον εκτιμώ, τον εμπιστεύομαι σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο.

Το όνομά σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτιστικό οργανισμό Πρόβα.
Μέσα στην πορεία των χρόνων που δραστηριοποιείστε ως θιασάρχης, ηθοποιός και
καθηγήτρια υποκριτικής, ποια είναι τα μεγαλύτερα “δώρα” που λάβατε;

Έχω πλούσιο κατάλογο από δώρα ανεκτίμητης αξίας που ξεκινούν από τη συνεργασία μου με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες συγγραφείς, ηθοποιούς, σκηνογράφους, σπουδαστές μου αλλά πριν από όλα είναι η αγάπη του κοινού και το ευχαριστώ.

Ως καταξιωμένη ηθοποιός και καθηγήτρια, τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός; Ποια είναι τα εφόδια που πρέπει να έχει και ποια στοιχεία της προσωπικότητας λειτουργούν ως σύμμαχοι;

Καταρχάς όλα τα παιδιά να ακολουθήσουν το όνειρό τους, να κυνηγήσουν τον στόχο τους, τις φιλοδοξίες τους. Τα εφόδια που πρέπει να έχει ένας ηθοποιός είναι υπομονή, μελέτη, πείσμα, επιμονή, υπακοή, διαθεσιμότητα, συνέπεια, αφοσίωση. Να ψάχνει με εμμονή τι κρύβει κάτω από τις γραμμές του το κείμενο που καλείται να ερμηνεύσει. Δουλειά λοιπόν, διάβασμα και σιγά σιγά ξεκινώντας από μια παράγραφο θα βρει και θα γράψει το δικό του καλλιτεχνικό βιβλίο.

Αν έπρεπε να κλείσετε τη φιλοσοφία σας για τη ζωή σε μία φράση θα ήταν…

Η ζωή είναι απρόβλεπτη, σύντομη και μοναδική.

Κλείνοντας, θα μοιραστείτε μαζί μας ένα όνειρό σας;

Βεβαίως! Μ’ αρέσουν πολύ το ταξίδια, συνέχεια λέω ότι θέλω να πάω στη Μαδαγασκάρη.