Στράτος Καμπισιούλης: “Ο Καραγκιόζης είναι ο πιο γνήσιος Έλληνας”

Ο Στράτος Καμπισιούλης είναι μόλις 16 ετών, ένας από τους μικρότερους καραγκιοζοπαίχτες στον κόσμο! Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες και διαθέτει μια πλούσια συλλογή από παλιές και νέες φιγούρες. Ας τον γνωρίσουμε μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Είσαι ένας από τους μικρότερους σε ηλικία καραγκιοζοπαίχτες στον κόσμο. Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη συγκεκριμένη τέχνη; Σε παρότρυνε κάποιος; Πώς ήρθες σε επαφή μαζί της;

Πολλοί νομίζουν ότι με παρότρυνε κάποιος για να ασχοληθώ ή ότι είχα στην οικογένεια κάποιον καραγκιοζοπαίχτη. Τίποτα από αυτά δεν αληθεύει όμως. Μόνος μου κόλλησα! Είδα για πρώτη φορά παράσταση όταν ήμουν τεσσάρων και μαγεύτηκα. Χάθηκα σε αυτόν τον παραμυθένιο κόσμο! Αφέθηκα στις σκιές, στα παραδοσιακά τραγούδια και τις λαρυγγοφωνές. Με συνεπήρε όλο αυτό και μου μπήκε το μικρόβιο, όπως συνηθίζω να λέω. Είναι πολύ σημαντικό όμως, ότι είχα δίπλα μου και με στήριζαν οι γονείς μου και πολλοί φίλοι! Χωρίς στήριξη δεν γίνεται τίποτα, δυστυχώς ή ευτυχώς.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στην τέχνη σου;

Το αποτέλεσμα! Να κάνω ό,τι χρειάζεται για να γίνει μια παράσταση και να αρέσει στον κόσμο! Να διδαχθεί, να θυμηθεί και κυρίως να γελάσει. Αφού στις μέρες μας με τόσα που ακούμε και βλέπουμε, το γέλιο είναι αναγκαίο. Εξάλλου, ο Καραγκιόζης κάνει ψυχοθεραπεία! Ειναι ενα stand up comedy ή ενα one man show. Ακόμη, λατρεύω ό,τι άλλο απαιτεί αυτή η τέχνη, την κατασκευή των φιγούρων, των σκηνικών, την επιλογή των τραγουδιών κλπ.

Ποιος καραγκιοζοπαίχτης λειτούργησε ως το μεγαλύτερο πρότυπο για σένα και ποια είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;

Πρότυπα ήταν για μένα όλοι οι μεγάλοι καραγκιοζοπαίχτες. Πήρα τα θετικά του καθένα. Τους έχω μελετήσει όλους! Εξάλλου, δεν θέλω να γίνω ίδιος με κανένα. Καραγκιοζοπαίχτης είμαι, ούτε μίμος είμαι, ούτε αντίγραφο. Είχα την τύχη να γνωρίσω πολλούς καλούς καραγκιοζοπαίχτες με παλαιότερο τον Θανάση Σπυρόπουλο που μου έδωσε και τις πολυτιμότερες συμβουλές! Θυμάμαι που μου είχε τονίσει “να έχεις αγάπη και μεράκι για την τέχνη. Αν τα έχεις θα σε βοηθήσουν να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου και να φτάσεις ψηλά”.

Τι πιστεύεις πώς κάνει τον Καραγκιόζη τόσο διαχρονικό ήρωα; Πώς θα τον περιέγραφες;

Ο Καραγκιόζης για εμένα, είναι ο πιο γνήσιος Έλληνας. Τον συναντάμε στο πλευρό του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου, του Κατσαντώνη να μάχεται για την ελευθερία της Ελλάδας! Τον βλέπουμε στη μυθολογία και στα λαϊκά μας παραμύθια! Λέει όσα θέλουμε και δεν θέλουμε να ακούσουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή λέει πάντα την αλήθεια ακόμη κι αν μερικές φορές πονάει. Γι’ αυτό ο κόσμος πάει στον Καραγκιόζη, γιατί έχει ανάγκη να ακούει την αλήθεια. Και κάτι ακόμη, πολλοί λένε ότι ο Καραγκιόζης κλέβει. Κάτι που είναι εντελώς λάθος. Ο Καραγκιόζης δεν κλέβει ποτέ! Αυτή η αυθεντικότητα είναι πιστεύω το μυστικό που είναι διαχρονικός. Ποτέ δεν τον βλέπουμε σε διαρρήξεις, φόνους, ληστείες και απάτες. Αν τον δούμε να πάρει κάτι, θα είναι κάποιο φαγητό για να θρέψει την οικογένειά του!

Έχεις μια πολύ πλούσια συλλογή από φιγούρες. Σκοπεύεις να κάνεις κάποια έκθεση; 

Έχω αρκετές φιγούρες παλιές και νέες από πολλούς γνωστούς ζωγράφους του Καραγκιόζη. Πολλές από αυτές μπορεί να δει ο κόσμος στις παραστάσεις μου, αφού παίζω και με κάποιες από αυτές. Ακόμη, είμαι σε περίοδο που φτιάχνω νέες δικές μου φιγούρες και συλλέγω άλλων. Στο μέλλον ίσως κάνω κάποια έκθεση, σύντομα όχι όμως.

Μίλησέ μας για τις σημαντικές συνεργασίες σου. Τι έχεις αποκομίσει ως τώρα και πώς ονειρεύεσαι το μέλλον σου;

Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου σφουγγάρι! Ρουφάω τη διδαχή των μεγαλύτερων καραγκιοζοπαιχτών σαν το ξερό σφουγγάρι το νερό. Πέρα από τον Θανάση Σπυρόπουλο που σας ανέφερα, έχω συνεργαστεί και με τον γιο του τον Κώστα. Ακόμη, με τον Γιάννη Νταγιάκο, τον Πάνο Καπετανίδη, τον Άθω Δανέλλη και πολλούς άλλους εξαιρετικούς καλλιτέχνες! Πέρα από καραγκιοζοπαίχτες, έχω συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές, αφού έχω παίξει παραστάσεις με ζωντανή μουσική σε πολλά σημεία της Ελλάδας και κυρίως στην Αρκαδία απ’ όπου κατάγομαι.

Το μέλλον μου φυσικά το ονειρεύομαι με τη φιγούρα του Καραγκιόζη στα χέρια! Δεν μπορώ να το φανταστώ αλλιώς. Δεν ξέρω αν θα κάνω και κάποιο άλλο επάγγελμα πάντως σίγουρα θα παίζω θέατρο σκιών! Ο κόσμος μπορεί να με βρει στα social media και στο 6985704087. Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου για οτιδήποτε τους απασχολεί γύρω από το θέατρο σκιών και σε περίπτωση που θέλουν να με φωνάξουν σε παιδικό πάρτι ή σε όποια εκδήλωση διοργανώνουν για να τους παίξω μια παράσταση αυθεντικού, παραδοσιακού Καραγκιόζη!