Καλλιεργώντας το sisu μας θα γίνουμε ευτυχισμένοι!

Έχετε ακούσει τη φινλανδική λέξη sisu; Πίσω από αυτήν υπάρχει μία ολόκληρη φιλοσοφία που στόχος της είναι να μας οδηγήσει στην ευτυχία… Και όπως ξέρουμε οι Φινλανδοί είναι από τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια…

Οι Times ήδη από το 1940 είχαν γράψει ότι αν έπρεπε να επιλέξουμε μια λέξη που να χαρακτηρίζει τη κάθε χώρα, τότε αυτή η λέξη για την Φινλανδία θα ήταν η “sisu”!

Τι σημαίνει sisu
Eίναι μία βαρυσήμαντη λέξη που εμπεριέχει έννοιες όπως η δύναμη, η αντοχή, το θάρρος και η αποφασιστικότητα. Οι Φινλανδοί παλιά έλεγαν ότι «Το sisu μπορεί να σε κάνει να περάσεις μέσα από συμπαγή γρανίτη». Από αυτή τη φράση καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να το καλλιεργήσουμε! Χάρη σε αυτό θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και εμπόδια που αρχικά μας φαίνονται δυσθεώρητα και απροσπέλαστα.

Μια μυθική έννοια
Σε στιγμές όπου νιώθουμε πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, ότι δεν έχουμε πια κάτι να κάνουμε και βιώνουμε απογοήτευση αυτό που θα μας κάνει να μην τα παρατήσουμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια που θα μας δικαιώσει είναι το sisu. Είναι η ενέργεια εκείνη, σαν ένα μαγικό ραβδί που μας αγγίζει και μας ωθεί να αντιμετωπίσουμε την κάθε δύσκολη κατάσταση με αποφασιστικότητα. Το κλειδί είναι να μάθουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια που νομίζουμε πως έχουμε. Η αντοχή μας είναι μεγαλύτερη από αυτό που νομίζουμε. Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα το νόημα της λέξης πρέπει να ανατρέξουμε στην καταγωγή της…

Έχεις τα κότσια; 
Η λέξη “sisu” προέρχεται από το “sisus” που μεταφράζεται ως «κότσια» ή «έντερα». Το 1745 ο Φινλανδός επίσκοπος Daniel Juslenius προσδιόρισε τη λέξη “sisucunda” ως το σημείο του ανθρώπινου σώματος όπου γεννιούνται τα δυνατά συναισθήματα. Στην αρχή η λέξη ήταν αρνητικά φορτισμένη, όμως στην πορεία των χρόνων χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει ένα κοινό χαρακτηριστικό των Φινλανδών, το σθένος! Το 1917 η Φινλανδία άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα αφού ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Ρωσία και το sisu ήταν αυτό το… υλικό που συνέβαλε καθοριστικά στην πορεία της.

Συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον
Σήμερα η λέξη χρησιμοποιείται πολλές φορές ως επίκληση στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουμε και μας “επιβάλλει” να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, μας πεισμώνει και μας κάνει να νιώθουμε ισχυροί και ανίκητοι! Στο παρελθόν ήταν η “συγκολλητική ουσία” που έκανε έναν ολόκληρο λαό να ορθοποδήσει, στο παρόν είναι η ουσία που μας κάνει ασταμάτητους και έτσι μπορούμε να διεκδικούμε σθεναρά το καλύτερο δυνατό μέλλον.

Tι μπορούμε να κάνουμε

Συχνά νομίζουμε πως ξέρουμε τα όριά μας και πέφτουμε στην παγίδα του αυτοπεριορισμού. Αν δοκιμάσουμε τα όριά μας – σωματικά, πνευματικά, συναισθηματικά – μπορεί να εκπλαγούμε από το πόσο ανθεκτικοί είμαστε.

Σημασία έχει ο σκοπός! Γιατί προσπαθούμε να τα καταφέρουμε; Γιατί συνεχώς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και ενώ θέλουμε να παραιτηθούμε και να τα παρατήσουμε, εμείς πάμε παρακάτω; Χρειαζόμαστε έναν μεγαλύτερο σκοπό στη ζωή μας… κάτι για το οποίο αξίζει κάθε μας προσπάθεια. Κάτι που να μας εμπνέει και να μας δίνει κίνητρο. Μην ξεχνάτε ότι η αίσθηση σκοπού συνδέεται και με τη μακροζωία.

Υπάρχει ένας μύθος, ότι πρέπει να είμαστε σκληροί και πολύ αυστηροί πάντα με τον εαυτό μας για να πετύχουμε όσα θέλουμε και να φτάσουμε στην ευτυχία. Δεν ισχύει όμως, δεν είναι αναγκαίο να συμπεριφερόμαστε άσχημα στον εαυτό μας, αντίθετα πρέπει να είμαστε ευγενικοί όχι μόνο με τους άλλους αλλά και με εμάς!