ΜΚΣ ΔΕΣΜΟΣ & ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα – Υποστηρίζουν τους Μελισσοκόμους του Έβρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023

Το ΜΚΣ Δεσμός ένωσε δυνάμεις με το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα για την υποστήριξη των Μελισσοκόμων του Κεντρικού Έβρου καλύπτοντας τις ανάγκες σίτισης των 4.000 κυψελών που ανήκουν σε περίπου 70 δικαιούχα μέλη του συλλόγου.

Το καλοκαίρι του 2023 οι πυρκαγιές έπληξαν σφοδρά την Ελλάδα, με το πρώτο σοβαρό περιστατικό να σημειώνεται τον Ιούλιο και την τελευταία πυρκαγιά να σβήνει στην περιοχή του Έβρου μετά από 17 συνεχόμενες ημέρες. Ο σοβαρός αντίκτυπος της καταστροφής αφορά τόσο στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με τεράστιες απώλειες δασικών εκτάσεων όσο και ανυπολόγιστο τίμημα για τη βιωσιμότητα πολλών κοινοτήτων.
Ο Δεσμός ανταποκρίθηκε άμεσα σε αυτή την κρίση και ενώ οι πυρκαγιές εξακολουθούσαν να μαίνονται αλλά και στον απόηχο των πυρκαγιών που επισκιάστηκαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατανόησης και τεκμηρίωσης των προβλημάτων και των αναγκών των κοινοτήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
λάβαμε ένα πολύ ασυνήθιστο αλλά ενδιαφέρον αίτημα από τους Μελισσοκόμους του Κεντρικού Έβρου.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κεντρικού Έβρου ζήτησε υποστήριξή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Το αίτημα αφορούσε την παροχή τροφής για τα διασωθέντα μελίσσια, μια κίνηση ιδιαίτερης σημασίας για δύο βασικούς λόγους να:
● εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των κυψελών μέχρι την άνοιξη του 2024
● βοηθήσει στην αναγέννηση του δάσους μέσω της επικονίασης

40 τόνοι μελισσοτροφές παραδόθηκαν σε δύο μέρη μεταξύ 8 και 12 Νοεμβρίου στις αποθήκες του Συλλόγου στο Σουφλί και ακολούθησε η διανομή στους μελισσοκόμους των κοινοτήτων Σουφλίου, Κορνοφωλιάς, Δαδιάς, Λυκόφης, Λύρας, Προβατώνα, Λευκίμμης, Τυχερού, Θυμαριάς, Σιδηρού, Μάνδρας, Πρωτοκλησίου, Κυριακής, Μικρού Δερείου,
Μεγάλου Δερείου.
Οι 66 δικαιούχοι μελισσοκόμοι παρέλαβαν τις ποσότητες που αναλογούσαν στον αριθμό επίσημα καταχωρημένων κυψελών μέσα σε διάστημα 15 ημερών.
Η δωρεά αυτή έγινε πραγματικότητα μέσα από τη σύμπραξη του ΜΚΣ Δεσμός (φορέας υλοποίησης δωρεάς) και του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος (δωρητή) και έχει αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη καθώς υπήρξε έναυσμα για την προσέλκυση και άλλων αντίστοιχων δωρεών του στο Σουφλί.