Σήμερα το μενού είναι ωμοφαγικό!

Η Ωμοφαγία είναι μία διατροφή βασισμένη στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Συνήθως περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αλείμματα καρπών κ.α.

Επίσης, μπορούν να καταναλωθούν τροφές που έχουν υποστεί φυσική επεξεργασία, όπως η ζύμωση. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να καταναλωθούν τρόφιμα που είναι στην κατηγορία των υπερτροφών και είναι ευρέως γνωστά τα τελευταία χρόνια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε προβιοτικά. Τέτοια τρόφιμα είναι: κεφίρ, τουρσί, ξινολάχανο, tempeh (φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση).

Σύμφωνα με την ωμοφαγική διατροφή δεν μπορούν να καταναλωθούν τρόφιμα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία άνω των 40°-48°C γιατί έτσι καταστρέφονται τα φυσικά ένζυμα. Επίσης αποκλείονται τρόφιμα που έχουν υποστεί παστερίωση. Ο τρόπος “μαγειρέματος” της ωμοφαγικής διατροφής είναι η αφυδάτωση ή το μούλιασμα.

Τα οφέλη της ωμοφαγίας
Απώλεια βάρους
Αίσθηση ευεξίας
Πρόληψη από χρόνιες παθήσεις
Περιβαλλοντικά οφέλη

Τα άτομα που ακολουθούν ωμοφαγική διατροφή έχουν μειωμένες τιμές LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Τα αρνητικά της ωμοφαγίας
Απώλεια βάρους (μη επιθυμητή)
Απώλεια μυϊκής μάζας
Μη επαρκής πρόσληψη θερμίδων και πρωτεΐνης

Τα άτομα που ακολουθούν μία αυστηρά ωμοφαγική διατροφή μπορεί να έχουν οδοντικά προβλήματα, χαμηλή οστική πυκνότητα, έλλειψη B12, χαμηλή HDL χοληστερόλη και στις γυναίκες διαταραχές εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Ήξερες ότι…

Τα ορφικά και διονυσιακά μυστήρια συνδέονταν με την ωμοφαγία, η οποία είχε τελετουργικό χαρακτήρα στις μυστηριακές λατρείες.

Ωμοφαγικές συνταγές

Κάτι αλμυρό…

 

Η σούπα της μακροζωίας

Θα χρειαστούμε:
1 φλιτζάνι τσουκνίδες (μόνο τα φύλλα)
1 φλιτζάνι σπανάκι
1/3 φλιτζάνι κάσιους
1 αβοκάντο
1 κολοκύθι
Χυμό από 1 lime
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Δυόσμο ψιλοκομμένο
250 ml νερό
Προαιρετικά βάζουμε σκόρδο και έλαιο καρύδας.

Πώς γίνεται:
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο multi και σερβίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγα σπασμένα κάσιους.

Κάτι γλυκό…

Σοκολατάκια

Θα χρειαστούμε:
5-7 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
½ φλιτζάνι αμύγδαλα
½ φλιτζάνι φουντούκια
1 κ.σ έλαιο καρύδας (λιωμένο)
2-3 κ.σ. κακάο
Κακάο ή καρύδα τριμμένη για το πασπάλισμα

Πώς γίνεται:
Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στο multi και τους πολτοποιούμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά τους χουρμάδες και το λάδι καρύδας. Στο τέλος προσθέτουμε το κακάο, ζυμώνουμε το μίγμα και φτιάχνουμε μπαλάκια που τα πασπαλίζουμε με κακάο ή τριμμένη καρύδα και απολαμβάνουμε…