Η AI διαλέγει εργαζόμενους και το TikTok… μας πληρώνει!

Μπορεί να σας φαίνεται ακόμα κάπως μακρινό, κι όμως οι εγχώριες επιχειρήσεις είναι ήδη αντιμέτωπες με τις αλλαγές που φέρνει στην εργασία η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι κοντά στο να αξιοποιούν -ορισμένες ήδη το κάνουν- δυνατότητες της ΑΙ. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να φιλτράρει πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά εκατοντάδες υποψήφιους για εργασία συγκριτικά με τον κλασικό τρόπο επιλογής. Για παράδειγμα, η Teleperformance χρησιμοποιεί ήδη πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να “ξεδιαλέγει” τις εκατοντάδες υποψηφιότητες για εργασία. Όπως είπε χαρακτηριστικά η CEO της εταρείας, Charlotte Foucteau, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η Teleperformance έχει 12.000 προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι «στρατολογεί» 400 εργαζόμενους τον χρόνο.

Θέλεις να γίνεις υπεύθυνος τεχνητής νοημοσύνης;
Είναι ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο αριθμός των εταιριών που έχουν ορίσει θέση επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία πενταετία σύμφωνα με το κοινωνικό δίκτυο LinkedIn.

Ήξερες ότι…
Το 29% των οργανισμών με τετραήμερη εργασία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη εκτενώς στις λειτουργίες των εταιριών τους. Επίσης, το 93% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη είναι ανοιχτές σε τετραήμερη εργασία την εβδομάδα.

Eργατοώρες στο… ΤikTok

Είσαι χρήστης του TikTok και άνω των 18 ετών; Το TikTok Lite ίσως σε ενδιαφέρει. Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή που είναι ουσιαστικά ένα “Πρόγραμμα ανταμοιβής”. Μέσω του TikTok Lite, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν πόντους στο πλαίσιο του «Προγράμματος ανταμοιβής», εκτελώντας ορισμένες εργασίες στην εφαρμογή. Κάποιες από τις εργασίες είναι η παρακολούθηση βίντεο, η αλληλεπίδραση σε περιεχόμενο, η παρακολούθηση δημιουργών ή η πρόσκληση φίλων να συμμετάσχουν. Τι κερδίζουν; Οι πόντοι που παίρνουν από τις παραπάνω “εργασίες” μπορούν να ανταλλάσσονται με ανταμοιβές, όπως κουπόνια Amazon, δωροκάρτες μέσω PayPal ή το νόμισμα του TikTok!

Η νέα εφαρμογή κυκλοφόρησε αυτό τον μήνα στη Γαλλία και την Ισπανία, αλλά υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των χρηστών.

Πού στοχεύει το TikTok Lite;

Η δομή του συστήματος ανταμοιβής του TikTok Lite στοχεύει στην αύξηση του screen time των χρηστών μέσα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Έχει αναπτυχθεί σε αρκετές χώρες και μάλιστα έχει επεκταθεί σε αγορές κυρίως της Ασίας.