Το χάσμα των φύλων!

Side view image of angry man and woman sitting face to face at the office table and pointing each other

Έχουμε ακούσει για το χάσμα των γενεών, υπάρχει όμως και το χάσμα των φύλων και με αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα.

Η επιστήμη και η έρευνα… μίλησαν! Οι τάσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών ίδιας ηλικιακής ομάδας είναι αποκλίνουσες. Μιλάμε για άνδρες και γυναίκες από 18 μέχρι 24 ετών. Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία Glocalities, και έχει ως σημείο αναφοράς τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ όπως επίσης άλλες εκλογικές αναμετρήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα όπως είναι οι ευρωεκλογές. Ελπίδα – απόγνωση και έλεγχος – ελευθερία: πάνω σε αυτά τοποθετήθηκαν οι ερωτηθέντες.

Τι συμβαίνει στα φύλα… και στον κόσμο σήμερα
Ο κόσμος μας είναι πια πιο φιλελεύθερος – συγκεκριμένα την περίοδο 2014-2023. Την ίδια στιγμή όμως διακατέχεται και από μεγαλύτερη απαισιοδοξία. Αυτό προκύπτει από περισσότερες από 300.000 δημοσκοπήσεις σε 20 χώρες που εκπροσωπούν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πώς αισθάνονται οι νέοι
Οι νέοι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται απογοητευμένοι. Αυτό δήλωσε ο Μάρτιν Λάμπερτ, επικεφαλής ερευνών στην Glocalities. Όπως επισημαίνει: «η αύξηση της απόγνωσης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη των συνομηλίκων τους στις χώρες της Ε.Ε.». Πιο συντηρητικοί έχουν γίνει οι νέοι άνδρες στην Αμερική. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα στις ΗΠΑ και σε επτά χώρες της Ε.Ε. που έχει γίνει πιο συντηρητική! Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 14.526 Αμερικανοί στο διάστημα 2014-2023, περιλαμβανομένων 2.242 ανδρών από 18 ως 34 ετών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η άνοδος των ακροδεξιών, αντισυστημικών κομμάτων εξηγείται εν μέρει από τα αισθήματα απόγνωσης, κοινωνικής απογοήτευσης και αντίδρασης απέναντι στις κοσμοπολιτικές αξίες.

Είναι θέμα φύλου…
Η έρευνα φέρνει στο φως μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους νέους άνδρες και στις νέες γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Και οι δύο ανησυχούν για τις προοπτικές της καριέρας τους, την οικονομική ασφάλεια και την εκπαίδευση… Ωστόσο, οι γυναίκες μεταξύ 18 και 24 ετών έχουν γίνει πιο φιλελεύθερες. «Παγκοσμίως, οι νεαρές γυναίκες πιθανόν να είναι η πιο φιλελεύθερη ομάδα στην ανθρώπινη ιστορία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα.

Τι απασχολεί τους άνδρες και τι τις γυναίκες
Οι νεαρές γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για κοινωνικά ζητήματα όπως είναι η σεξουαλική παρενόχληση, η ενδοοικογενειακή βία, η παιδική κακοποίηση και η εγκατάλειψη.

Τους άνδρες τους απασχολεί περισσότερο η απόκτηση κοινωνικού και οικονομικού κύρους, οι συντηρητικές οικογενειακές αξίες και ο ανταγωνισμός, η γενναιότητα και η τιμή. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 55 ετών είναι οι μοναδικές ομάδες παγκοσμίως που έχουν γίνει πιο αισιόδοξες αλλά και πιο φιλελεύθερες στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

info

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 43 ερωτήσεις. Oι έρευνες έγιναν στις παρακάτω χώρες: Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Ήξερες ότι…

– Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα YouGov Profiles από τη Focus Bari, πάνω από ένας στους δύο Έλληνες ανησυχούν για την πορεία της επαγγελματικής τους ζωής και οι γυναίκες δηλώνουν μεγαλύτερη ανησυχία απ’ ότι οι άνδρες.

– Οι 3 στους 4 Έλληνες συμφωνούν πως οι γυναίκες μπορούν να ηγούνται όπως και οι άνδρες, με τις γυναίκες βέβαια να προηγούνται με διαφορά.

– Μόνο ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνουν πως είναι σίγουροι για τις προοπτικές της καριέρας τους. Εδώ οι άντρες προηγούνται των γυναικών. Η γενιά «Ζ» παρουσιάζει σημαντικά ψηλότερο βαθμό αισιοδοξίας για την καριέρα, ειδικά μεταξύ των ανδρών.