Μεταμόσχευση μαλλιών: Οι πυλώνες για ένα φυσικό και «αόρατο» αποτέλεσμα

Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός και Επιστημονικός Διευθυντής της Advanced Hair Clinics, απαντά στο Say Yes to the Press σχετικά με το ποια είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών, αναλύει τις παραμέτρους για απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα και μας κάνει ένα sneak peak στις εξελίξεις και τις επαναστατικές τεχνικές.

Παλαιότερα – αλλά ακόμα και σήμερα – παρατηρούσαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών δεν φαινόταν φυσικό. Σε τι οφείλεται αυτή η «αφύσικη» εικόνα;

Παλαιότερα, πράγματι το φυσικό αποτέλεσμα σε μια μεταμόσχευση μαλλιών δεν ήταν τόσο συχνό. Αυτό συνέβαινε εξαιτίας της εφαρμογής τεχνικών που πλέον έχουν ξεπεραστεί, όπως η FUT Strip που, με δυο λόγια, αφορούσε στη λήψη μιας λωρίδας δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής για την εξαγωγή μοσχευμάτων από αυτήν. Η μέθοδος ήταν επώδυνη, άφηνε μία μεγάλη γραμμική ουλή στη δότρια χώρα ενώ τα τριχοθυλάκια που λαμβάνονταν από την περιοχή δεν ήταν πάντα τα κατάλληλα, εξ ου και το κακό αποτέλεσμα. Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών μας σήμερα είναι άνθρωποι που έρχονται για αποκατάσταση
μετά από μεταμόσχευση FUT ή ασθενείς που έκαναν τη μεταμόσχευση σε κλινικές του εξωτερικού με αμφίβολα αποτελέσματα.

Ποια είναι η μέθοδος που επιλέγεται σήμερα για ένα φυσικό αποτέλεσμα στη μεταμόσχευση μαλλιών;

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος είναι η FUE (Follicular Unit Extraction), μία εξελιγμένη τεχνική με πολλά πλεονεκτήματα. Η μέθοδος περιλαμβάνει τη λήψη μεμονωμένων τριχοθυλακίων με αυτόματο εξαγωγέα και την εμφύτευσή τους με μία κίνηση (One Step Implantation). Η χρήση του Sharp Implanter, μίας υψηλής ακρίβειας ιατρικής συσκευής εμφύτευσης, επιτρέπει την τοποθέτηση των τριχοθυλακίων με την ακριβή γωνία και κατεύθυνση που επιθυμούμε για φυσικό αποτέλεσμα και μέγιστη πυκνότητα. Επιπλέον, με την FUE η αποκατάσταση του τριχωτού γίνεται χωρίς πόνο, μόνο με τοπική αναισθησία, χωρίς μόνιμα σημάδια ή ουλές στη δότρια χώρα.

Πέρα όμως από την επιλογή της μεθόδου και των εργαλείων, πολύ σημαντική είναι η τεχνική. Φροντίζουμε έτσι ώστε τα μεμονωμένα τριχοθυλάκια να εμφυτεύονται με τρόπο που να μιμούνται τη φυσική τριχοφυΐα. Για παράδειγμα, στη μετωπιαία γραμμή τριχοφυΐας τοποθετούμε κυρίως μονότριχα τριχοθυλάκια όπως ακριβώς συμβαίνει στα «φυσικά» μαλλιά και τα εμφυτεύουμε σε γραμμή ζιγκ ζαγκ αντιγράφοντας τον φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών. Τα πολύτριχα τριχοθυλάκια αντιθέτως, τα εμφυτεύουμε στην κορυφή του κεφαλιού για να επιτύχουμε την επιθυμητή εικόνα πύκνωσης.

Τέλος, εκτός από τη μέθοδο που επιλέγεται, σημασία έχει η εμπειρία του ιατρού, η τεχνική και η δεξιοτεχνία του, ώστε να γίνει σωστά ο σχεδιασμός του hairline, να ληφθεί επαρκής αριθμός τριχοθυλακίων χωρίς να τραυματιστούν και να γίνει σωστή κατανομή τους στις αραιωμένες περιοχές συνυπολογίζοντας την ηλικία, τη φυλή αλλά και τη φυσική μελλοντική εξέλιξη της τριχόπτωσης.
Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να έχουμε ένα σωστό και φυσικό αποτέλεσμα, που θα ικανοποιήσει 100% τον ασθενή.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών;

Όπως λέμε και στους ασθενείς μας, εάν η μεταμόσχευση σχεδιαστεί και εκτελεστεί σωστά, τότε η πιθανότητα ενός επιτυχημένου και μόνιμου αποτελέσματος ξεπερνά το 95-98%. Από την πλευρά του όμως και ο ασθενής, χρειάζεται να τηρήσει τις οδηγίες που θα δώσει ο γιατρός για τη φροντίδα των μαλλιών του. Το σημαντικότερο είναι ότι η μεταμόσχευση μαλλιών πρέπει να συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης, η οποία είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να συνεχίσει να εξελίσσεται. Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στη φύτρωση των νέων μαλλιών, όσο και στη διατήρηση και τη δύναμη των υπαρχόντων.
Για τον σκοπό αυτό προτείνονται θεραπευτικές αγωγές, όπως η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP (θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες) και φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη, που βοηθούν σημαντικά στη συντήρηση
του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης για περισσότερα χρόνια, προλαμβάνοντας τις συνέπειες της φυσικής γήρανσης των μαλλιών, φυσικών και μεταμοσχευμένων.

Ποιο είναι το μέλλον στη μεταμόσχευση μαλλιών;

Αυτή τη στιγμή η μεταμόσχευση μαλλιών έχει κάνει άλματα: εάν ένας ασθενής έχει φτωχή δότρια χώρα, μπορούμε να πάρουμε τριχοθυλάκια από το στέρνο ή το πρόσωπο για να «γεμίσουμε» τις αραιωμένες περιοχές στο κεφάλι.
Μία άλλη εξέλιξη είναι η αποκατάσταση της τριχοφυΐας σε περιοχές του προσώπου, όπως τα γένια και τα φρύδια, σε ανθρώπους με αραίωση ή φτωχή πυκνότητα, λόγω ηλικίας, ασθένειας ή ατυχήματος. Υπάρχουν επίσης επαναστατικές εξελίξεις της τεχνικής FUE. Αναφέρομαι στην Unshaven και τη Long Hair FUE, τεχνικές που απαιτούν μεγάλη εμπειρία και επιδεξιότητα από τον γιατρό και την ομάδα αλλά εξασφαλίζουν 100% διακριτικότητα στη μεταμόσχευση μαλλιών αφού στην πρώτη περίπτωση τα μαλλιά δεν ξυρίζονται αλλά τριμάρονται σε συγκεκριμένα μόνο σημεία, ενώ στην τεχνική Long Hair το κάθε τριχοθυλάκιο μεταμοσχεύεται μαζί με την τρίχα στο πλήρες μήκος της!
Έτσι ο ασθενής, άντρας ή γυναίκα, μπορεί να επιστρέψει άμεσα την καθημερινότητά του χωρίς κανείς από το κοινωνικό ή επαγγελματικό του περιβάλλον να γνωρίζει ότι έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει πολύ να προβεί σε μεταμόσχευση μαλλιών, αλλά διστάζει; Ποιο είναι το feedback από τους ανθρώπους που σας εμπιστεύθηκαν;

Αυτό που θα συμβούλευα αρχικά, είναι να επιλέξει γιατρό με σημαντική εμπειρία. Το αν έχει κάνει λιγότερες ή περισσότερες μεταμοσχεύσεις έχει πολύ μεγάλη σημασία, όσο επαναλαμβανόμενη κι αν είναι η διαδικασία. Επίσης, να ενημερωθεί σχετικά με την τεχνική που εφαρμόζουν στην κλινική καθώς και για την ύπαρξη συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Αλλά ίσως το σημαντικότερο, είναι να ενημερώσει ο γιατρός τον ασθενή για τη συντηρητική αγωγή πριν και μετά τη μεταμόσχευση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα στη διάρκεια του χρόνου.

Και φυσικά, να ζητήσει να δει αποτελέσματα πραγματικών ασθενών με διάφορες μορφές αλωπεκίας και αραίωσης μαλλιών.
Στις δικές μας κλινικές, οι ασθενείς δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, αλλά και απ’ όλη την διαδικασία: από την αρχική ενημέρωση και τις διαδικασίες που μεσολαβούν μέχρι την ολοκλήρωση της μεταμόσχευσης μαλλιών, έως την προσωπική επαφή και την συνεχιζόμενη παρακολούθηση από τους ειδικούς μετά τη μεταμόσχευση.