Blonde Brownie Day σήμερα και θα φτιάξουμε αρωματικά μπράουνις βανίλιας.
Η τέλεια απόλαυση για μικρούς και μεγάλους!
Θα χρειαστούμε (για 25 τεμάχια):
1/2 φλ. βούτυρο λιωμένο (να μην καίει)
1 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
Πώς γίνεται:
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
– Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το λιωμένο βούτυρο και την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
– Προσθέτουμε τα αβγά και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
– Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και το αλάτι και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μίγμα βουτύρου/ζάχαρης. Χτυπάμε λίγο ακόμα με το μίξερ μέχρι να αναμειχθούν καλά.
– Αδειάζουμε το μίγμα σε τετράγωνο ταψί 23 εκατοστών που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και οι άκρες να ξεκολλάνε από τα πλαϊνά του ταψιού.
– Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, βγάζουμε από το ταψί και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
– Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο.
Tips:
• Μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη καβουρντισμένα καρύδια ή φουντούκια (σε κομματάκια) ή/και σταγόνες σοκολάτας.
• Για σοκολατένια γεύση, προσθέτουμε στο μείγμα 1/2 φλιτζάνι άγλυκο κακάο σε σκόνη.
Η Ιστορία του Blonde Brownie
Υπάρχουν πολλές ιστορίες που σχετίζονται με την προέλευση του Blonde μπράουνι, μερικές από το 1893. Μια ιστορία αναφέρει ότι δημιουργήθηκε από σεφ στο Palmer House Hotel του Σικάγο το 1893 ως κέρασμα για όσους επισκέπτονταν την World’s Columbian Exposition.
Μια άλλη ιστορία αναφέρει ότι η συνταγή εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο μαγειρικής της Βοστώνης, το 1896, που δημοσιεύτηκε από την Fannie Farmer. Αυτή η συνταγή δεν περιείχε σοκολάτα κι έτσι δημιουργήθηκαν τα Blonde Brownies. Άρχισαν να εξαπλώνονται γρήγορα στις αρχές του εικοστού αιώνα και η ενημερωμένη έκδοση του Fannie’s Boston Cookbook, που δημοσιεύτηκε το 1906, περιείχε μια συνταγή για “Blondes”.
Μερικοί ιστορικοί βεβαιώνουν ότι το Blonde Brownie πιθανότατα εμφανίστηκε τουλάχιστον μια δεκαετία πριν από το κλασικό μπράουνι, καθιστώντας το ως το αληθινό, αυθεντικό μπράουνι. Άρχισε να γίνεται δημοφιλές τη δεκαετία του 1940 και του 1950, όταν παρουσιάστηκε ως εναλλακτική εκδοχή του σοκολατένιου μπράουνι.
Ποια είναι, όμως, η διαφορά μεταξύ των brownies και των blonde brownies (αποκαλούνται και blondies);
Ενώ τα βασικά συστατικά και η διαδικασία ψησίματος είναι ως επί το πλείστον ίδια, τα blondies έχουν λίγο περισσότερο αλεύρι και αντικαθιστούν το κακάο με καστανή ζάχαρη, κάτι το οποίο χαρίζει πιο καραμελένια γεύση.
Είναι πολύ νόστιμα σκέτα, αλλά και εξαιρετικά προσαρμόσιμα σε όποια γεύση θέλουμε: με βανίλια, με καραμέλα βουτύρου, με καρύδα, με ξηρούς καρπούς, με αποξηραμένα φρούτα, με ζάχαρη άχνη ή με οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε!
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ημέρα λειτουργεί ως μια ανεπίσημη γιορτή αφιερωμένη σε αυτό το απλό, αλλά τόσο νόστιμο, “ξανθό” μπράουνι!
Πώς να γιορτάσετε την Εθνική Ημέρα Blonde Brownie
• Ψήστε μερικά “ξανθά” μπράουνις.
• Χαρίστε τα στην οικογένεια και τους φίλους σας.
• Μοιράστε τα στον χώρο εργασίας σας.
• Προσφέρετε φρεσκοψημένα “ξανθά μπράουνις” σε έναν γείτονα.
• …και τέλος, το πιο διασκεδαστικό κομμάτι: φάτε τα!