Από το 1972, η Action Aid δραστηριοποιείται κατά της φτώχειας και της αδικίας, ενώ τα προγράμματά της υλοποιούνται σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η οργάνωση ανταποκρίνεται σε έκτακτες καταστάσεις, όπως οι φυσικές καταστροφές, οι συρράξεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εστιάζοντας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Το γραφείο της Action Aid στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1998. Από τότε, περισσότεροι από 200.000 Έλληνες και Κύπριοι έχουν στηρίξει το έργο της ως Ανάδοχοι της ActionAid, ως δωρητές, ως εθελοντές, υπογράφοντας τις εκστρατείες της ή συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές της δράσεις.
Η Σίσσυ Γκουρνέλου, υπεύθυνη Τύπου και επικοινωνίας τοπικών προγραμμάτων της Action Aid, μας μίλησε για τις νέες προκλήσεις που αντιμετώπισε η οργάνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας: “Η πανδημία απέδειξε πολύ γρήγορα πόσο συνδέονται οι ζωές όλων μας και το πώς ο τρόπος ζωής του ενός μπορεί να επηρεάσει άμεσα και καθοριστικά τη ζωή του άλλου. Η πρώτη δυσκολία ήταν η φυσική παρουσία στις κοινότητες που δραστηριοποιείται η οργάνωση και το πώς θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ανθρώπων με τους οποίους δουλεύουμε. Στην Ελλάδα από την πρώτη εβδομάδα περάσαμε σε τηλεργασία. Έναν χρόνο μετά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις χώρες δράσης μας. Μαζί με αυτές, όμως, κάποια προβλήματα παραμένουν και μάλιστα έχουν επιδεινωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η φτώχεια, οι ανθρωπιστικές κρίσεις, οι φυσικές καταστροφές και η παγκόσμια ανισότητα είναι μερικά από αυτά”.
Αυτή την περίοδο, η Action Aid υλοποιεί μια σειρά από δράσεις όπου ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει: “Κάνουμε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για κλιματική δικαιοσύνη και καλούμε τον κόσμο να υπογράψει την έκκληση. Παράλληλα στην Ινδία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, πραγματοποιούμε έκτακτη έκκληση για δωρεές για να υποστηρίξουμε τις κοινότητες εκεί.”
Η κ. Γκουρνέλου αναφέρθηκε επίσης στα ταξίδια αλληλεγγύης στην Αφρική, στην Ασία και την Κεντρική Αμερική, τα οποία έχουν σταματήσει προσωρινά λόγω της πανδημίας. Σε αυτά μπορούν να συμμετέχουν οι Ανάδοχοι της ActionAid και γίνονται σε κοινότητες που δραστηριοποιείται η οργάνωση.
“Σκοπός είναι η πραγματοποίηση κάποιου έργου στην περιοχή που ταξιδεύουμε π.χ. μια σχολική αίθουσα, ένα πηγάδι κ.τ.λ. Το έργο ολοκληρώνεται στη συνέχεια από επαγγελματίες που ζουν στην εκάστοτε χώρα. Το πιο σημαντικό που συμβαίνει σε αυτά τα ταξίδια είναι ότι άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, συναντιούνται και μέσα σε μερικές μέρες καταφέρνουν να δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς ποτισμένους από αλληλεγγύη. Πολύ συχνά, οι Ανάδοχοι που συμμετέχουν σε αυτά τα ταξίδια τα περιγράφουν ως μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής τους.”
Σε ό,τι αφορα τις δράσεις της Action Aid στην Ελλάδα, από το 2017 έχει δημιουργηθεί το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα με υπηρεσίες και προγράμματα για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό. Πιο πρόσφατη άφιξη είναι και το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο προωθείται η απασχολησιμότητα και η συμμετοχή των νέων στη ζωή της πόλης, μέσω της τέχνης και του εθελοντισμού.
“Δεν μένουμε όμως εκεί, η ενίσχυση της μικροεπιχειρηματικότητας, η άσκηση πολιτικής πίεσης, η προώθηση του εθελοντισμού είναι μερικά μόνο απ’ όσα κάνουμε στην Ελλάδα”, τόνισε η κ. Γκουρνέλου.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση και τα προγράμματα της Action Aid μπορείτε να βρείτε στο actionaid.gr.
Μαρία Δένδια