Η ξεχασμένη ιστορία της Ημέρας της Μητέρας

Ann Marie Reeves (left) and her daughter Anna Marie Jarvis (right)

Howe Julia Ward

Ήταν το 1870, όταν η Julia Ward Howe, επηρεασμένη από την εμπειρία της σχετικά με τις αγριότητες του πολέμου, αποφάσισε ότι η ειρήνη και η ισότητα (σε όλες τις μορφές της) ήταν οι δύο πιο σημαντικές αρετές που έπρεπε να κατακτήσει ο κόσμος.  Βλέποντας τις μάχες να εξαπλώνονται ξανά στον κόσμο, κάλεσε το 1870 όλες τις γυναίκες να ξεσηκωθούν και να αντιταχθούν στον πόλεμο σε όλες τις μορφές του, διοργανώνοντας μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν “peace and motherhood” με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Ήθελε οι γυναίκες να είναι ενωμένες σε εθνικό επίπεδο, να αναγνωρίσουν αυτό που έχουν ως κοινό στόχο, αλλά ακόμα πεισσότερο τον κοινό τους εχθρό  που ήταν ο χαμός των παιδιών τους και, να δεσμευτούν να βρουν ειρηνικές λύσεις σε συγκρούσεις. Εκδίδει λοιπόν μια Διακήρυξη, ελπίζοντας να συγκεντρώσει τις γυναίκες σε ένα σχέδιο δράσης όμως τελικά αποτυγχάνει.

Η δράση της επηρεάστηκε από την Ann Marie Reeves, που στο παρελθόν διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα “Mothers Friendships Day” και συναντήσεις με το όνομα “Mothers Day Meetings”, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες,  ώστε να βελτιωθεί η ζωή τους μέσω των αποκαλούμενων Mothers Working Days.

Οργάνωσε τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου για να εργαστούν για καλύτερες συνθήκες υγιεινής και για τις δύο πλευρές, και το 1868 άρχισε να εργάζεται για να συμφιλιώσει τους γείτονες της Ένωσης και της Συνομοσπονδίας.

Η κόρη της Ann Marie Reeves, που ονομάστηκε Anna Marie Jarvis, γνώριζε φυσικά το έργο της μητέρας της και το έργο της Julia Ward Howe. Πολύ αργότερα, όταν η μητέρα της πέθανε,  ξεκίνησε τη δική της σταυροφορία για να βρει μια ημέρα μνήμης για τις γυναίκες. Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας άρχισε να εορτάζεται στη Δυτική Βιρτζίνια της Αμερικής – όπου και καταγόταν η Άννα Τζάρβις – το 1910. Η πρώτη τέτοια Ημέρα της Μητέρας γιορτάστηκε  στην εκκλησία όπου η ηλικιωμένη Ann Marie Reeves δίδασκε και καθοδηγούσε τις νέες μητέρες.

Ann Marie Reeves (left) and her daughter Anna Marie Jarvis (right)

Και από εκεί έφτασε το έθιμο  και εξαπλώθηκε τελικά σε 45 πολιτείες.

Τέλος, η γιορτή καθιερώθηκε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και κηρύχθηκε επίσημη το 1914 όταν ο Πρόεδρος, Γούντροου Γουίλσον , υπέγραψε την εθνική διακύρυξη για την πρώτη  Ημέρα της Μητέρας ,ως εθνική εορτή για να τιμήσει όλες τις μητέρες.

Το κίνημα αυτών των γυναικών – μητέρων  δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστικές δράσεις και συνεχίστηκε ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου με σκοπό την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του.

Σήμερα η Γιορτή της Μητέρας εορτάζεται σε πάνω από 40 χώρες στον κόσμο.