11)Διεθνής Ημέρα Οικογενειακών Εμβασμάτων

Mόλις το 2018 καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Οικογενειακών Εμβασμάτων (International Day of Family Remittances) με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου.

Ποιος είναι όμως ο σκοπός της; Γιατί να γιορτάζουμε μια τέτοια μέρα αναρωτιούνται πολλοί… και εύλογα.

Σκοπός του εορτασμού είναι η αναγνώριση της συνεισφοράς των περίπου 200 εκατομμυρίων μεταναστών ανά τον κόσμο στην βελτίωση της ζωής των 800 εκατομμυρίων μελών των οικογενειών τους που ζουν στις πατρίδες καταγωγής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μισά από τα εμβάσματα των μεταναστών έχουν προορισμό υπανάπτυκτες αγροτικές περιοχές του πλανήτη, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας.

Δυστυχώς, η κρίση της πανδημίας είχε επιπτώσεις και στην αποστολή οικογενειακών εμβασμάτων. Τα εμβάσματα πέρσι μειώθηκαν περίπου κατά  110 δισ.  δολάρια προκαλώντας πείνα,  έλλειψη εκπαίδευσης και επιδείνωση της υγείας δεκάδων εκατομμυρίων οικογενειών με ιδιαίτερα βαρύ αντίκτυπο στις γυναίκες και στα κορίτσια.

 

info

270 εκατομμύρια μετανάστες έστειλαν 554 δισεκατομμύρια δολάρια στις πατρίδες τους, στις αναπτυσσόμενες χώρες το 2019 – αριθμός που ξεπερνά για πρώτη φορά τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων και είναι τρεις φορές πολλαπλάσιος της ετήσιας επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, το 2015 τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις οικογένειές τους ανήλθαν σε 450 δισ. δολάρια.