14)Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Rohingya Muslims travel on a raft made with plastic containers on which they crossing over the Naf river from Myanmar into Bangladesh, near Shah Porir Dwip, Bangladesh, Sunday, Nov. 12, 2017. (AP Photo/A.M. Ahad)

Τότε, τώρα και αύριο… εκατομμύρια άνθρωποι θα βρουν το κουράγιο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναγκαστικά για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον που θα προσπαθήσουν να φτιάξουν μόνοι τους από την αρχή σε συνθήκες δύσκολες, ακόμα και εχθρικές.

Αυτούς τους ανθρώπους που κατάφεραν και θα καταφέρουν να βρουν τη δύναμη μέσα τους και που επιμένουν να αγωνίζονται στα πιο δύσκολα της ζωής τιμάμε κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι κάτι παραπάνω από μία «παγκόσμια ημέρα». Είναι μια καλή αφορμή να πούμε ένα «μπράβο», μια «συγγνώμη» και ένα «ευχαριστώ» σε αυτούς τους συνανθρώπους μας που, ενώ βάλλονται, καταφέρνουν να γίνονται πρότυπα λόγω της ηρωικής επιμονής τους να ζήσουν ή έστω να επιβιώσουν…

 

info

Πρόσφυγας είναι κάποιος που έχει εγκαταλείψει τη χώρα του εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου διώξεως λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης ή πολιτικών πεποιθήσεων. Δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να απολαμβάνει την προστασία της χώρας αυτής, ή εξαιτίας φόβου διώξεως, να επιστρέψει σε αυτήν. Στην ΕΕ η οδηγία περί ελάχιστων προδιαγραφών θέτει τους όρους χορήγησης διεθνούς προστασίας σε όσους τη χρειάζονται.

 

Οι πρόσφυγες στον κόσμο

Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω διώξεων, συγκρούσεων και βίας αγγίζει τα 80 εκατομμύρια. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού προσφύγων.

Οι χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων είναι η Τουρκία, η Κολομβία, το Πακιστάν, η Ουγκάντα ​​και η Γερμανία. Μόνο το 14% των προσφύγων παγκοσμίως φιλοξενούνται σε ανεπτυγμένες χώρες.

Ελλάδα και Βέλγιο συμφωνούν στην ανάγκη δίκαιης κατανομής του μεταναστευτικού βάρους στην ΕΕ

Η συνεργασία Ελλάδας και Βελγίου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μεταναστευτικού βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και της Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Βελγίου κας Sophie Wilmes. Ο κ. Μηταράκης και η κα Wilmes συμφώνησαν ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει την ισχύουσα πολιτική. Επίσης, έκριναν επιτακτική την ανάγκη δίκαιης κατανομής του μεταναστευτικού βάρους μέσω ενός αντικειμενικού συστήματος επιμερισμού.

Τα Τρίκαλα δίπλα στους πρόσφυγες

Επεκτείνεται σε νέα βάση η συνεργασία του δήμου Τρικκαίων με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Τα Τρίκαλα στέκονται διαχρονικά δίπλα στους πρόσφυγες.

Με μια νέα πρωτοβουλία, γιορτάζεται στην πόλη των Τρικάλων η 20η Ιουνίου. Την 22 Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα σε ομάδα προσφύγων και αιτούντων άσυλο, και σε μικτή ομάδας στελεχών του δήμου και του Γραφείου Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας του Τμήματος Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων.

Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται στα Τρίκαλα μέσω της e-Trikala Α.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος πρόγραμμα ESTIA.

Της Βένιας Αντωνίου