5+6)5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το μότο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για φέτος είναι «Επανασχεδιασμός – αναδημιουργία, αποκατάσταση».

Κάθε χρόνο από το 1972, η 5η Ιουνίου είναι μία ημέρα παγκόσμιας ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος. Φέτος στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάγκη αποκατάστασης των οικοσυστημάτων. Το 2021 μάλιστα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για το Περιβάλλον, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεκαετίας δράσης για την αποκατάσταση αλλά και την αναβίωση οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας!

Ήρθε  -έστω και αν άργησε- η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αέρας, το νερό και όλα τα τρόφιμα που καθημερινά καταναλώνουμε πρέπει να έχουν ως βασική προϋπόθεση υγιή οικοσυστήματα. Με άλλα λόγια, ήρθε η ώρα να εναρμονιστούμε με τη φύση!

Είναι θέμα… επιλογής

Τώρα όσο ποτέ πριν πρέπει να γίνουμε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο είδος της διατροφής ή στο… περιεχόμενο όσων αγοράζουμε. Ίσως ηχεί περίεργα, όμως το «περιτύλιγμα» -όταν μιλάμε για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα- από κομπάρσος γίνεται πρωταγωνιστής.

Ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ανακυκλωμένο πλαστικό, μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι φράσεις που έχουν μπει στο «παιχνίδι» τα τελευταία χρόνια και ευτυχώς -για εμάς και για το περιβάλλον- υπάρχουν στην ελληνική αγορά εταιρίες που ευαισθητοποιούνται… έμπρακτα! Οι rPET συσκευασίες (από ανακυκλωμένο πλαστικό) και οι εταιρίες που τις επιλέγουν είναι ουσιαστικά αρωγοί στον αγώνα για την προστασία του οικοσυστήματος, του περιβάλλοντος και άρα του πλανήτη! Γιατί μια φαινομενικά μικρή αλλαγή μπορεί να έχει τεράστια δυναμική και να ανοίγει νέους δρόμους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Περιβαλλοντική… ενσυναίσθηση

Ας πάμε νοερά μια βόλτα στο πάρκο για λίγο τρέξιμο… ε ναι Ιούνιος είναι ας γυμναστούμε και λίγο! Όσο απαραίτητα είναι τα αθλητικά παπούτσια άλλο τόσο είναι και το νερό. Η στιγμή μάλιστα που μετά από τη γυμναστική, κουρασμένοι και καταϊδρωμένοι, ανοίγουμε το μπουκαλάκι του νερού είναι… σχεδόν μαγική! Αν όμως το μπουκαλάκι με το «θεϊκό ύδωρ» είναι φιλικό προς το πάρκο που έτρεξες, τον αέρα που αναπνέεις και το περιβάλλον που ζεις τότε η στιγμή είναι μαγική. Το Ζαγόρι, για παράδειγμα, έχει πιστοποιημένη παραγωγική διαδικασία για τα υλικά συσκευασίας φιαλών ανακυκλωμένου πλαστικού (rPET). Επιπλέον, η  πρόσφατη και πολύ σημαντική περιβαλλοντική πρωτοβουλία της εταιρίας ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. ήταν η ολοκλήρωση επενδυτικού πλάνου, κόστους 4 εκατομμυρίων ευρώ, για τη δημιουργία μίας τρίτης μονάδας παραγωγής νέων συσκευασιών, με λιγότερο πλαστικό.

Ο Μενέλαος Κόκκινος, Scheme Manager of Environmental and Energy Management Systems της TÜV AUSTRIA Hellas με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος που είναι αφιερωμένη στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, με βασικό μήνυμα «Reimagine. Recreate. Restore», δήλωσε:  «η TÜV AUSTRIA Hellas, με το βλέμμα στραμμένο στην πρωτοπορία, εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει εξειδικευμένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βιώσιμη λειτουργία ενός οργανισμού και στην προστασία του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια, η TÜV AUSTRIA ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς και αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, έχει αναπτύξει Εξειδικευμένα Σχήματα Πιστοποίησης για τα πλαστικά, καθώς υπηρεσίες που σχετίζονται με τους περιβαλλοντικούς Ισχυρισμούς.

Η Έλενα Μασουρίδου, Brand Manager Lipton Iced Tea, Greece μας μίλησε για μια σημαντική και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία: «Το Lipton Ice Tea γίνεται σύμμαχός στην προσπάθεια όλων μας να κάνουμε κάτι καλό για τον πλανήτη με μια σπουδαία πρωτοβουλία που ενισχύει τη βιωσιμότητα. Από το 2021 όλα τα μπουκάλια Lipton είναι από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό και ανακυκλώσιμα. Είναι μπουκάλια με ιστορία! Αφού στην προηγούμενη ζωή τους μπορεί να ήταν οποιαδήποτε άλλη πλαστική συσκευασία. Μέσα από αυτή τη δυναμική δράση συμβάλει δραστικά στην μείωση του αποτυπώματός μας και ό εκπαιδεύει το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση».

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι και ελληνικές εταιρίες με μακρά ιστορία στην ελληνική αγορά, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η ΔΕΛΤΑ, που πιστή στη δέσμευσή της για ένα βιώσιμο μέλλον φέρνει πρώτη το φρέσκο γάλα σε συσκευασία έως και 35 % Rpet.

… Κι έτσι μπορούμε με αισιόδοξη ματιά να κάνουμε όλο και μεγαλύτερα βήματα για να αναδημιουργήσουμε όλοι μαζί το Περιβάλλον.