7)Gay Pride Day

 

Ήταν 28 Ιουνίου του 1969 όταν στο μπαρ Stonewall Inn της Νέας Υόρκης ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ομοφυλοφίλων. Όσα συνέβησαν τότε αποτέλεσαν ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος. Έτσι, 28η Ιουνίου κάθε χρόνου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας.

Από αμφιλεγόμενο μπαρ σε εθνικό μνημείο!

To Στόουνγουολ Ινν μετά τα δραματικά γεγονότα του 1969 έγινε σύμβολο αντίστασης στις κοινωνικές διακρίσεις. Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1999, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το Στόουνγουολ Ινν στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Χώρων και το 2016, ο Μπάρακ Ομπάμα με σχετικό διάταγμα χαρακτήρισε το Στόουνγουολ Ινν -και τον περιβάλλοντα χώρο- ως εθνικό μνημείο. Στις 6 Ιουνίου 2019 ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Ο’ Νιλ, ζήτησε συγγνώμη για την επιδρομή των αρχών στο Στόουνγουολ Ιν πριν από μισό αιώνα, χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο αυτό ως «παρενόχληση» που ήταν «καθαρά και ξάστερα, λάθος».

Η Νάσια Σκαμπαρδώνη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, μας μίλησε για την ομοφυλοφιλία και για τη στάση που θα πρέπει να έχουν οι γονείς αν το παιδί τους εκδηλώσει ομοφυλοφιλικές τάσεις.

«Ομοφυλοφιλία ορίζεται ουσιαστικά η ερωτική έλξη ή η σεξουαλική επαφή ενός ατόμου με άτομο του ιδίου φύλου. Έχει να κάνει επομένως με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου. Η ανατομία του σώματός μας είναι αυτή που καθορίζει το φύλο μας από τη μέρα που θα γεννηθούμε, όμως επιπλέον έρευνες δείχνουν πως επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως τα γονίδια, οι ορμόνες και το περιβάλλον.

Στην εφηβεία γίνεται η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας και αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά. Βέβαια, από την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να εμφανιστούν συμπεριφορές που καθορίζουν τη σεξουαλική κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να αγχώνει και τους ίδιους τους εφήβους και τους γονείς και να δημιουργεί εντάσεις και συγκρούσεις. Αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς πως δεν μπορούν να μεσολαβήσουν και κατόπιν, ακόμη κι αν δυσφορούν με τη διαφορετικότητα του παιδιού τους, πρέπει να προσπαθήσουν να το καταλάβουν, να το αγκαλιάσουν και να το αποδεχτούν, αποδεχόμενοι τα δικά του συναισθήματα και διαχειριζόμενοι τα δικά τους συναισθήματα ντροπής και ενοχής. Ουσιαστικά καλούνται να συνεχίσουν να είναι γονείς!».

Της Βένιας Αντωνίου