8)National Camera Day

Natiobal Camera Day σήμερα και πάμε να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να δούμε πότε πρωτοεμφανίστηκε η φωτογραφική μηχανή!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Γύρω στο 350 π.Χ. ο Αριστοτέλης περιγράφει τον τρόπο που λειτουργεί η camera obscura, η απλούστερη μορφή μηχανής.

Το 1490 η camera obscura ήταν η πρώτη μεταφερόμενη φωτογραφική. Λέγεται πως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι γνώριζε και χρησιμοποιούσε τέτοιες συσκευές. Αργότερα, ο Ντανιέλ Μπαρμπάρο (1530) τοποθέτησε πρώτος τον φακό στην camera obscura και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό για την εποχή. Είκοσι χρόνια μετά, ο Τζιρόλαμο Καρντάνο τοποθέτησε στο φακό και το μηχανισμό των διαφραγμάτων για να πετυχαίνει μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Γύρω στο 1600-1620 φαίνεται ότι εμφανίστηκε η πρώτη φορητή μηχανή camera obscura, πρόγονος της σημερινής φωτογραφικής μηχανής. Τη χρησιμοποιούσε ο αυστριακής καταγωγής αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ.

Η πρώτη φωτογραφία
Το 1816 ο Γάλλος εφευρέτης Joseph – Nicephone Niepce τράβηξε την πρώτη φωτογραφία που έγινε γνωστή με τον τίτλο θεά από το παράθυρο του. Ο ίδιος την ονόμασε “retinas“ (Αμφιβληστροειδείς χιτώνας ματιού). Απεικονίζει ένα αγροτικό σπίτι στην Γαλλία, τραβήχτικε συμπτωματικά και απαίτησε 8 ώρες για να εμφανισθεί. Το 1826 κατάφερε να σταθεροποιήσει την εικόνα πάνω στο χαρτί.

Ο Nιεπς έφτιαξε τη φωτογραφία χρησιμοποιώντας σε σκοτεινό θάλαμο έναν μικρό δίσκο καλυμμένο με ένα ειδικό φωτοευαίσθητο μείγμα. Με την έκθεση στο φως το μείγμα σκλήρυνε, ενώ τα κομμάτια που δεν εκτέθηκαν παρέμειναν υδατοδιαλυτά και μπορούσαν να ξεπλυθούν με ένα μείγμα πετρελαίου και ελαίου λεβάντας. Μετά την 8ωρη έκθεση, οι ακτίνες του ήλιου «φώτισαν»τα κτήρια στις δύο πλευρές της εικόνας!

Η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία της φωτογραφίας είναι η διάσημη “View from the Window at Le Gras”.

Ιnfo
-Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα ήταν η επινόηση της εστίασης της εικόνας (το σημερινό “ζουμ”) από τον Ντάνιελ Σβέντερ (Daniel Schwenter) το 1636.
-Μετά την ανακάλυψη της φωτογραφικής μηχανής, η δεύτερη επανάσταση έγινε όταν ένας τραπεζικός υπάλληλος, o Τζορτζ Ίστμαν, ανακάλυψε το κυλινδρικό φιλμ. Ήταν το 1888 όταν έφτιαξε μια φωτογραφική μηχανή που ζύγιζε μόλις ένα κιλό. Την ονόμασε kodak!
-Η μέθοδος του Nιεπς τελειοποιήθηκε με την επινόηση μίας άλλης μεθόδου, της νταγκεροτυπίας, με τη βοήθεια της οποίας δημιουργήθηκε η βάση για την παραγωγή θετικών φωτογραφιών με τεχνική παρεμφερή αυτής των σύγχρονων μηχανών Πολαρόιντ.