9)Το ακριβότερο διαμάντι

Ένα υπέροχο διαμάντι 59,6 καρατίων που φέρει το όνομα «Ροζ Αστέρι» πωλήθηκε έναντι του ποσού ρεκόρ των $71,2 εκατ σε δημοπρασία που οργάνωσε ο οίκος Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που συγκέντρωσε ποτέ διαμάντι ή οποιοδήποτε άλλο κόσμημα, αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών. Η τιμή έναρξης που είχαν δώσει οι εμπειρογνώμονες για το οβάλ αστραφτερό διαμάντι ήταν $60 εκατ. 

Ο πολύτιμος λίθος είναι το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι, χωρίς σφάλματα, που έχει εξεταστεί ποτέ από το Αμερικανικό Γεμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε ότι αγοραστής του πανέμορφου πετραδιού είναι η εταιρεία κοσμηματοπωλών Τσάου Τάι Φουκ, από το Χονγκ Κονγκ, που πλειοδότησε έναντι δύο άλλων τηλεφωνικών προσφορών.

Το «Ροζ Αστέρι» εντοπίστηκε από τους De Beers στην Αφρική το 1999 ως ένας λίθος βάρους 132,5 καρατίων και η κοπή του διήρκεσε δύο χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2013 δημοπρατήθηκε για το ποσό ρεκόρ των $83 εκατ. στον Νεοϋορκέζο Ισαάκ Βολφ.

Τελικά, όμως, ο οίκος Sotheby’s αποκάλυψε ότι η συναλλαγή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, διότι ο Βολφ εν τω μεταξύ χρεοκόπησε. Ο οίκος δημοπρασιών αναγκάστηκε να αγοράσει εκ νέου το πετράδι από τον πωλητή του επειδή είχε εγγυηθεί τιμή πώλησης $60 εκατ.