Της Μαρίας Ακριβού
Αν ανοίξεις τα συρτάρια του σπιτιού σου, είμαι βέβαιη, ότι θα βρεις πολλές συσκευές κινητών τηλεφώνων που πιάνουν άσκοπα χώρο. Και παρότι είναι ξεπερασμένες τεχνολογικά – άρα δεν πρόκειται να τις ξαναχρησιμοποιήσεις, άσε που έχεις βάλει στο μάτι το καινούριο μοντέλο της αγοράς –ταυτόχρονα αρνείσαι να τις πετάξεις, διότι όταν τις αγόρασες έδωσες μια περιουσία.
Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να ανακυκλώσεις το κινητό σου παίρνοντας επιτόπου τα χρήματα που αντιστοιχούν στην υφιστάμενη αξία του και αυτό μόλις σε 3 λεπτά;
Η Green Panda, η εταιρεία που επιβραβεύει τους χρήστες για να ανακυκλώσουν τα smartphones τους, κάνει αυτή τη δουλειά για λογαριασμό σου. Η ελληνική startup, έχει λάβει 3 διεθνείς πατέντες ευρεσιτεχνίας σε Αμερική και Ευρώπη και έχει ήδη καταφέρει να ανακυκλώσει χιλιάδες smartphones.
Χάρη σε αυτή την έξυπνη ιδέα εξασφάλισε 1,5 εκατ. ευρώ στον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της, κεντρίζοντας το ενδιάφέρον angel investors, στην πλειοψηφία τους C-level στελέχη στο χώρο των τηλεπικοινωνιών από τη Β. Αμερική και την Ευρώπη. Η εταιρεία – επιχειρηματικό δημιούργημα των Φάνη Κουτουβέλη (Intale) και Άλεξ Βρατσκίδη (Persado & Upstream) – έχει συνάψει συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και ήδη από το Μάρτιο του 2020, έχει ανακυκλώσει περισσότερα από 5.000 smartphones. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τα 30 πρώτα Green Panda ATMs εντός επιλεγμένων καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος στην Αττική στα οποία μόλις προστέθηκε και το πρώτο κατάστημα από το δίκτυο της Wind.
«Τελειώνουμε την πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος για την Ελλάδα. Υπάρχουν στα σκαριά νέες μεγάλες συνεργασίες που θα είναι ανακοινώσιμες από Φθινόπωρο και θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Έχουμε υλοποιήσει μόλις το 10%-20% όσων έχουμε σκεφτεί να κάνουμε» δηλώνει στο SayYesToThePress, ο Φάνης Κουτουβέλης, εκ των Συν-Ιδρυτών της Green Panda.
Μια αγορά που ξεπερνά τα 30 δις δολάρια!
Η αγορά ανακύκλωσης ηλεκτρονικών ειδών αναπτύσσεται με διψήφιο ποσοστό της τάξεως του 20% το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο και η αποτίμησή της ξεπερνά τα 30 δις δολάρια, ποσό το οποίο τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50 δις δολάρια, όταν η αγορά των καινούριων smartphones κινείται με βραδύ ρυθμό ανάπτυξης 1% έως 2% ετησίως.
Η δυναμική που καταγράφεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι καλύπτει μία σημαντική ανάγκη των καταναλωτών που δεν ξέρουν τι να κάνουν με την προηγούμενη συσκευή τους.
«Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι τα πιο δημοφιλή προς ανακύκλωση κινητά είναι τα Samsung και ακολουθούν τα iPhone. Οι καταναλωτές μπορούν να πάρουν από 3 έως 700 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα της συσκευής και την κατάστασή της, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται γύρω στα 60 ευρώ» επισημαίνει ο κ. Κουτουβέλης.
Θα πρέπει δε να λάβετε υπόψη ότι ένα καινούριο Samsung χάνει κάθε χρόνο το 33% της αξίας του και ένα iPhone το 22%. Επομένως γιατί να το κρατάτε στο συρτάρι και να μην το αξιοποιήσετε αποταμιεύοντας χρήματα για τη συσκευή που επιθυμείτε;
«Έχοντας ως προτεραιότητα την άνεση του καταναλωτή, εγκαινιάζουμε σήμερα την υπηρεσία Green Panda Scooter, η οποία απευθύνεται σε κατοίκους του κέντρου της Αθήνας. Αντί να πάει κάποιος σε ένα μηχάνημα ATM, θα μπορεί να καλεί έναν εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος με το scooter του θα καταφθάνει το πολύ σε μια ώρα για να κάνει επιτόπου αξιολόγηση της συσκευής».