14)Logistic’s day

Logistic’s day η σημερινή, μια αφορμή για να εκτιμήσουμε τη σημασία του κλάδου των logistics τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να επικεντρωθούμε στις προοπτικές της Ελλάδας.

Τι είναι τα logistics

Mε τον όρο «logis­tics» εννοούμε τη φυσική διανομή των προϊόντων. Ειδικότερα,  αναφερόμαστε στο τμήμα της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας που σχεδιάζει, υλοποιεί και ελέγχει την αποδοτική και αποτελεσματική κανονική και αντίστροφη ροή και αποθήκευση των προϊόντων, υπηρεσιών και των σχετικών πληροφοριών από το
σημείο προέλευσής τους μέχρι το σημείο κατανάλωσής τους.

Πού βρίσκουν εφαρμογή

Τα Logis­tics βρίσκουν εφαρμογή σε δύο κυρίως πεδία.

Το πρώτο πεδίο είναι η επιχείρηση. Εδώ, εστιάζουμε στην οργάνωση της εισροής, της εσωτερική διακίνηση και της εκροή υλικών και προϊόντων με τρόπο που να εξασφαλίζει τη μέγιστη ικανοποίηση των πελατών της.

Το δεύτερο πεδίο είναι η εφοδιαστική αλυσίδα. Εδώ, αναφερόμαστε σε όλες τις επιχειρήσεις αλλά και τους οργανισμούς που είναι απαραίτητοι για να καταλήξει το προϊόν στον τελικό πελάτη.

Η ελληνική αγορά παροχής υπηρεσιών logistics προς τρίτους και οι προκλήσεις

Η συρρίκνωση της παραγωγής και η αργή ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου άσκησε μεγάλη πίεση στους έλληνες κατασκευαστές και εμπόρους να μειώσουν τα κόστη τους, ενώ  το επίπεδο εξυπηρέτησης παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, υπάρχει θετικό πρόσημο ως προς την ανάθεση βασικών λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας σε τρίτους, επιτρέποντας σε αξιόπιστους 3PLPs να επεκτείνουν το μερίδιο αγοράς τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Η ελληνική αγορά 3PL αυξήθηκε κατά 4,6% το 2019 και αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,8% μεσοπρόθεσμα, μέχρι το 2023.

Ο Πειραιάς ως σύγχρονο κέντρο logistics

Το όραμα της μετατροπής του Πειραιά στη νότια πύλη της Ευρώπης υποστηρίζεται προγραμματισμένες επενδύσεις που έχουν ως στόχο τη βελτίωση των υποδομών και την καλύτερη διασύνδεση με τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, για τη μετατροπή του λιμανιού σε έναν σύγχρονο κόμβο logistics.

Ο Πειραιάς άλλωστε είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια στην Ευρώπη. Επιπλέον, ήταν το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στη Μεσόγειο, καθώς και το τέταρτο μεγαλύτερο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με βάση τον συνολικό αριθμό διακινηθέντων εμπορευματοκιβωτίων (TEUs), για το 2019 και το 2020, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία.