Της Μαρίας Ακριβού
Παγκόσμια ημέρα gin αύριο και το Say Yes …to the Press έχει την καλύτερη πρόταση για εσάς και μάλιστα με ελληνική υπογραφή.
Η ιστορική ποτοποιία-αποσταγματοποιία Μελισσανίδη, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1924 είναι κυρίως γνωστή για το τσίπουρο και το ούζο «Αρχοντικό». Το 2019 ενέταξε στην οικογένειά της το Mataroa Mediterranean Dry Gin, κλείνοντας σε ένα μπουκάλι όλο το άρωμα και τη γεύση της Μεσογείου. Ένα χρόνο αργότερα λάνσαρε και το Mataroa Pink όπου η διαδικασία εκχύλισης γίνεται με μεσογειακό ιβίσκο και ρόδι, εξ ου και το ροζ χρώμα. Το Mataroa Pink ενώ είναι πιο light εκδοχή με 38 βαθμούς οινοπνεύματος από 41,5 βαθμούς που είναι η κλασσική φιάλη.
Νόπη Ρωμανίδου, Sales & Marketing Director στην ποτοποιία Μελισσανίδη
«Μαζί με τον κ. Μελισσανίδη, τρίτης γενιάς ποτοποιό, αλλάξαμε τον προσανατολισμό της επιχείρησης βάζοντας στο επίκεντρο την εξωστρέφεια. Θέλαμε να ξεφύγουμε από το ούζο και το τσίπουρο που βρίσκουμε στις ταβέρνες και να μπούμε στα μπαρ. Έπειτα από δύο χρόνια τοποθέτησης του Mataroa Mediterranean Dry Gin στην αγορά, έχουμε εξαγωγική παρουσία σε 14 χώρες. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία του brand διότι έχουμε ήδη πιάσει τους αριθμούς της περσινής χρονιάς. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, εκτιμάμε ότι το 2021 θα κλείσουμε με παραγωγή 30.000 φιαλών Mataroa» τονίζει στο Say Yes …to the Press, η Νόπη Ρωμανίδου, Sales & Marketing Director στην ποτοποιία Μελισσανίδη.
Η ιστορία πίσω από το brand
Όπως εξηγεί η κα Ρωμανίδου, το όνομα Mataroa κουβαλάει από πίσω του μια σημαντική ιστορία. Στα πολυνησιακά η ακριβής μετάφραση της λέξης Mataroa είναι “το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια”, όμως Mataroa ονομαζόταν και το θρυλικό νεοζηλανδέζικο πλοίο, που πραγματοποίησε δύο σημαντικά ταξίδια στην Μεσόγειο την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.
Το πρώτο, από την Μασσαλία στη Χάιφα, μετέφερε 173 παιδιά, όλα Εβραίοι πρό-σφυγες, που σώθηκαν από τον Οργανισμό OSE. Το δεύτερο ταξίδι έγινε με εντολή του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και αφορούσε στη μεταφορά σημαντικού αριθμού φοιτητών (οι περισσότεροι υπότροφοι του γαλλικού κράτους), προκειμένου να γλιτώσουν τις πολιτικές διώξεις. Οι φιλόσοφοι Κορνήλιος Καστοριάδης και Κώστας Αξελός, η ζωγρά-φος Νέλλυ Ανδρικοπούλου, ο γλύπτης Κώστας Κουλεντιανός, η συγγραφέας Μιμίκα Κρανάκη, ο φιλόλογος Εμμανουήλ Κριαράς, ο αρχιτέκτονας Georges Kandilis, ήταν μόνο λίγοι από τους τότε φοιτητές και μετέπειτα διάσημους επιβάτες του πλοίου.
«Για εμάς, Mataroa, είναι η φιάλη που κάνει βόλτα στη Μεσόγειο και φέρνει από διάφορες περιοχές στην Ελλάδα βοτανικούς ‘θησαυρούς” για απόσταξη. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού. Θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο τέλος και ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι σίγουρα καλύτερο από το περσινό» τονίζει η κα Ρωμανίδου.
Ειδικότερα, για τη δημιουργία του Mataroa έχουν επιλεγεί 12 βοτανικά συστατικά με ιδιαίτερα δυνατά χαρακτηριστικά, από διάφορες χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Μαρόκο, Κύπρος, Ισπανία και φυσικά Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι εκτός από το ούζο και το τσίπουρο «Αρχοντικό», αλλά και τα Mataroa gins, στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας-αποσταγματοποιίας Μελισσανίδη παράγεται και το Βερμούτ Veroni για λογαριασμό του κτήματος Κυρ-Γιάννη.
«Προσεχώς θα ανακοινώσουμε την συνεργασία μας με πολύ γνωστή Ελληνίδα σχεδιάστρια για τη συλλεκτική φιάλη που θα λανσάρουμε. Το 2019 το Mataroa Gin επελέγη από την βρετανική Vogue ως χριστουγεννιάτικη πρόταση, λόγω του ιδιαίτερου design και της φιάλης του, γεγονός που μας εξέπληξε πολύ θετικά καθώς δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο για ελληνική εταιρεία. Τέλος, πολλά από τα μεγαλύτερα μπαρ στον κόσμο έχουν φτιάξει signature cocktails χρησιμοποιώντας ως βάση το Mataroa Gin» καταλήγει η κα Ρωμανίδου.