9)National Chocolate Ice Cream Day

Το καλοκαίρι έχει γεύση παγωτού… αν είναι και σοκολάτα, τότε η απόλαυση φτάνει στα ύψη!

7 Ιουνίου σήμερα και πρέπει να γιορτάσουμε την Ημέρα Παγωτού Σοκολάτας!  Η  National Chocolate Ice Cream Day -καλά καταλάβατε, η γιορτή ξεκίνησε από τις ΗΠΑ- για έναν περίεργο λόγο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο… Αντίθετα, το παγωτό με γεύση σοκολάτα καταφέρνει να σκορπίζει αμέτρητα χαμόγελα για πάνω από έναν αιώνα!

Κακάο, η πηγή της απόλαυσης

Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα. Φτάνει μέχρι και τα 8 μέτρα και χρειάζεται περίπου τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς τον χρόνο από τους οποίους συλλέγονται δύο κιλά κόκκοι κακάο! Το κακάο έχει πολλές ποικιλίες. Ο συνδυασμός διαφόρων ποικιλιών κακάο είναι απαραίτητος για τη δημιουργία της ιδιαίτερης γευστικής απόλαυσης που έχει κάθε είδος σοκολάτας.

 

Η σοκολάτα… πριν γίνει παγωτό!

Γυρνώντας χιλιάδες χρόνια πίσω… κάπου στο 1900 π.Χ. συναντάμε τους Μάγια και τους Ολμέκους να απολαμβάνουν xocoatl, δηλαδή ρόφημα σοκολάτας που παρασκεύαζαν οι ίδιοι από κακαόδεντρα. Το 1527 είναι χρονιά – σταθμός στην ιστορία της σοκολάτας, καθώς τότε το πρώτο φορτίο κακάο κατέφτασε στην Ευρώπη και στη συνέχεια κατέκτησε τη Γηραιά Ήπειρο! Η σοκολάτα πήρε τη σημερινή της μορφή τον 20ό αιώνα.

Παγωτό: η γλυκιά και δροσιστική διαδρομή του

Η ιστορία του παγωτού ξεκινά από την Κίνα γύρω στο 600 π.Χ. και βασικά συστατικά του ήταν το χιόνι, το γάλα και το βρασμένο ρύζι. Επόμενοι σταθμοί του ήταν η Ρώμη, η Μεσοποταμία, η Σικελία, η Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια ολόκληρη η Ευρώπη, η Αμερική και… ο πλανήτης γη!

Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα όμως το παγωτό δεν είχε τη σημερινή μορφή του. Πρώτοι οι Ιταλοί  έφεραν μια συνταγή για παγωτό που πλησιάζει πολύ σε αυτήν που γνωρίζουμε. Περιελάμβανε κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και πολτό φρούτων. Ο πρώτος παγωτατζής στην ιστορία ήταν ο Σικελός Φραντσέσκο Προκόπιο Κούτο που ασχολήθηκε με την παρασκευή παγωτού το 1686 και στη συνέχεια άνοιξε το Café Procope  που υπάρχει μέχρι σήμερα στη Γαλλία!   

 

Όταν η σοκολάτα συνάντησε το παγωτό…

Το παγωτό με σοκολάτα υπάρχει πάνω από εκατό χρόνια και είναι δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η βασική συνταγή περιλαμβάνει σκόνη κακάο, αβγά, κρέμα γάλακτος, γάλα, βανίλια και ζάχαρη. Το παγωτό σοκολάτα μαζί με το παγωτό βανίλια, είναι οι πιο δημοφιλείς και κλασικές γεύσεις.

… Και μετά από τόσες πληροφορίες μήπως ήρθε η ώρα να τιμήσουμε την ημέρα απολαμβάνοντας ένα παγωτό… φυσικά με γεύση σοκολάτα!