11)Νational Pink Day

Σήμερα δείτε τα όλα ροζ! Κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου γιορτάζει το ροζ και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει: τον ρομαντισμό, την τρυφερότητα, την αθωότητα, τη γλυκύτητα, την παιδική ηλικία…  Συνειρμικά το ροζ παραπέμπει σε αναμνήσεις που ζωγραφίζουν ένα όμορφο χαμόγελο στο πρόσωπό μας.

Το ροζ ωστόσο δεν είναι ένα χρώμα γένους θηλυκού… Είναι state of mind και φυσικά δεν έχει φύλο! Ταιριάζει σε όλους όσοι πιστεύουν στη σοφία της παιδικότητας και στη δύναμη της αθωότητας.

Η λέξη “Ροζ” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να αναφερθεί στο συγκεκριμένο χρώμα τον 17ο αιώνα. Η αφορμή ήταν ένα ροζ ολλανδικό λουλούδι  με το όνομα “pinken”.

 

Ροζ, ένα χρώμα για αγόρια 

Κατά τη δεκαετία του ’20 οι Βρετανοί θεώρησαν πως τα αγόρια, οι μελλοντικοί «στυλοβάτες» του σπιτιού έπρεπε να ξεχωρίζουν από τα κορίτσια. Αυτό φυσικά θα έπρεπε να φαίνεται και στις επιλογές των ρούχων τους. Ο διαχωρισμός γινόταν μέσα από τα χρώματα!

Δύο χρώματα μπορούσαν να ταυτιστούν συμβολικά με τα παιδιά, διευκολύνοντας παράλληλα τις μαμάδες στο πλύσιμο των ρούχων: το ροζ και το γαλάζιο.

Επέλεξαν για τα αγόρια το ροζ επειδή θυμίζει «άγουρο» κόκκινο και παραπέμπει στο πάθος, την αποφασιστικότητα, τον δυναμισμό και τον ανδρισμό. Αντίστοιχα, για τα κορίτσια επέλεξαν το γαλάζιο που ως χρώμα θεωρείται πως έχει λιγότερη ένταση και είναι πιο «ήρεμο».

 

Its a fact!

Toν Ιούνιο του 1918 ένα άρθρο της έκδοσης του εμπορικού κέντρου Earnshaw’s Infants Department στις ΗΠΑ έγραφε χαρακτηριστικά: «Ο γενικά αποδεκτός κανόνας είναι ροζ για τα αγόρια και γαλάζιο για τα κορίτσια. Ο λόγος είναι ότι το ροζ, που είναι πιο αποφασιστικό και ισχυρό χρώμα, είναι πιο κατάλληλο για το αγόρι, ενώ το γαλάζιο πιο λεπτό και κομψό, είναι ταιριαστό στο κορίτσι».

 

Ο Χίτλερ και η…  μεταστροφή του ροζ

 

Σύμφωνα με το βιβλίο «Men and Women: Dressing the Part, pinkforgirls and blueforboys» το ροζ καθιερώθηκε ως «κοριτσίστικη απόχρωση» από τον Χίτλερ. Αφορμή υπήρξε μία ταπεινωτική μέθοδος που ακολουθούσε για τους ομοφυλόφιλους.

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης  οι φύλακες σημάδευαν τους ομοφυλόφιλους με ένα ροζ τρίγωνο, για να τους ταπεινώσουν αλλά και για να διακρίνουν τους κρατούμενους…

 

Γνωρίζατε ότι…

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Νέας Ζηλανδίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας έδειξαν ότι τα χρώματα που εμπνέουν τα πιο δυνατά συναισθήματα είναι το ροζ, το κόκκινο και το μαύρο. Το ροζ συνδέεται με θετικά συναισθήματα.

 

Της Βένιας Αντωνίου