9)National Pralines Day

Οι περισσότεροι λατρεύουν τη γεύση της, δεν ξέρουν όμως την ιστορία της! Η πραλίνα γιορτάζει στις 24 Ιουνίου κάθε έτους. Πριν την απολαύσουμε, ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν!

Πραλίνα, η μαγική γεύση

Η σκόνη που φτιάχνεται με λείανση επικαλυμμένων με ζάχαρη ξηρών καρπών ονομάζεται πραλίν.  Πρόκειται για ένα συστατικό που βρίσκουμε σε πολλούς τύπους κέικ, αρτοσκευάσματα και παγωτά. Όταν η σκόνη αυτή αναμιγνύεται με σοκολάτα, γίνεται αυτό που είναι γνωστό στα γαλλικά ως chocolat praliné, δηλαδή πραλίνα!

Α λα γαλλικά…

Οι Γάλλοι άποικοι έφεραν τη συνταγή τους στη Λουιζιάνα, μια περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών  όπου τα ζαχαροκάλαμα και τα πεκάν ήταν άφθονα. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα οι σεφ της Νέας Ορλεάνης αντικατέστησαν το πεκάν με αμύγδαλα, πρόσθεσαν κρέμα για να πυκνώσουν το γλυκό και έτσι δημιούργησαν αυτό που είναι γνωστό σε όλες τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες ως πραλίνα.

Η πραλίνα, ο Ναπολέων  και ο Χίτλερ

Το 1806 ο Ναπολέων προσπάθησε να «παγώσει» το βρετανικό εμπόριο με στόχο να κερδίσει τους Ναπολεόντειους πολέμους. Το γεγονός αυτό τίναξε στα ύψη το κόστος της σοκολάτας και διέλυσε τους ιδιοκτήτες εργοστασίων σοκολάτας. Σε μια προσπάθεια να αντέξουν την κρίση, κάποιοι ζαχαροπλάστες στο Τορίνο έβαλαν θρυμματισμένα φουντούκια στη σοκολάτα, με σκοπό να επιμηκύνουν τα αποθέματα όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μίγμα αυτό ονομάστηκε gianduia.

Από τον Ferrero στη Nutella

Έναν αιώνα μετά η τιμή της σοκολάτας ανέβηκε ξανά εξαιτίας των περιορισμών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ο ιταλός ζαχαροπλάστης Pietro Ferrero τελειοποίησε το μίγμα με φουντούκι και έφτιαξε την Pasta Gianduja, η οποία μετονομάστηκε σε Nutella το 1964.

Σοκολατένιες γνώσεις

Το μίγμα πραλίνας φουντουκιού με το όνομα Gianduia, πήρε το όνομά του από χαρακτήρα της κομέντια ντελ’ άρτε με το όνομα Gianduja. Απεικονίζεται ως ένας χαμογελαστός αγρότης, που φοράει μεγάλο καπέλο και κάνει βόλτες γύρω από την πόλη πάνω σε ένα γάιδαρο, ο οποίος σέρνει ένα duja (κιβώτιο). Μάσκες αυτού του αγρότη πωλούνται σε όλη την περιοχή Piedmont στην Ιταλία, ενώ ο ίδιος πρωταγωνιστεί σε κάθε διαφήμιση της πραλίνας!

 

Μια γλυκιά βόλτα στο Βέλγιο

Η ιστορία της βελγικής πραλίνας ξεκίνα το 1857 στις Βρυξέλλες. Όχι σε ζαχαροπλαστείο, αλλά στο αποστειρωμένο περιβάλλον του φαρμακείου του Ελβετού Jean Neuhaus, ο οποίος σκέφτηκε να επικαλύπτει με μια στρώση σοκολάτας τη γλυκόριζα που έδινε για το στομαχόπονο ή τα φάρμακα που παρασκεύαζε για τον βήχα.  Αυτή την αρχική ιδέα εξέλιξε, το 1912, ο καραμελοποιός-σοκολατοποιός και ζαχαροπλάστης εγγονός του, ο Jean Neuhaus, ο οποίος παρουσίασε τα πρώτα γεμιστά σοκολατίνια, βάζοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας από τις σημαντικότερες σοκολατοποιίες της χώρας!