Της Μαρίας Ακριβού
Στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αφού ως ποσοστό αγγίζουν το 90%. Ως μικρομεσαία επιχείρηση λογίζεται η εταιρεία που έχει αριθμό εργαζομένων μικρότερο από 250 άτομα, εμφανίζει κύκλο εργασιών κάτω από 50 εκατ. ευρώ και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού είναι μικρότερο από 43 εκατ. ευρώ.
Βέβαια στη χώρα μας η πλειονότητα των ΜμΕ είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων και τζίρους μερικών χιλιάδων ευρώ. Κατά κύριο λόγο είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και μικρές εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Σε μια προσπάθεια να τιμηθεί η συνεισφορά του παραγωγικού επιχειρηματικού ιστού, η 27η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η επίσημη Ημέρα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Micro-, Small and Medium-sized Enterprises Day) με απόφαση του ΟΗΕ που ελήφθη ομόφωνα από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού στις 6 Απριλίου 2017. Μέσα από αυτή την εορτή ο ΟΗΕ τονίζει εμφατικά την σπουδαιότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Για την ιστορία, η πρωτοβουλία ανήκε στην αντιπροσωπεία της Αργεντινής στον ΟΗΕ και υποστηρίχθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μικρών Επιχειρήσεων (ICSB).
Αν πάντως νομίζετε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι φαινόμενο ελληνικό, αυταπατάστε. Βάσει των στοιχείων του ICSB, οι ΜμΕ αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων του πλανήτη, απασχολούν το 60 με 70% των εργαζομένων και εισφέρουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Το 2022 έτος ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η συνολική επέκταση των επιχειρηματικών πιστώσεων εκτιμάται στα 33 δισ.ευρώ έως το 2026. Άραγε τι ποσοστό από αυτά τα χρήματα θα απορροφήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικων, Θεόδωρο Σκυλακάκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βοηθηθούν κατά κύριο λόγο από τις επιδοτήσεις του Ελλάδα 2.0.
«Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη υπολογίσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία κατευθύνονται αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουμε δημιουργήσει ισχυρά κίνητρα για να συνεργαστούν ή και να συγχωνευθούν προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση και στον τραπεζικό δανεισμό. Όποιος έχει στοιχειωδώς πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και ένα καλό business plan θα μπορεί να λάβει κι αυτός το μερίδιο του και μάλιστα με αυξημένη βοήθεια. Διότι τα επιτόκια των μικρομεσαίων είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων. Συνεπώς το γεγονός ότι προσφέρουμε σε όλους ένα επιτόκιο κοντά στο 0% σημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι έχουν πολύ υψηλότερες επιδοτήσεις εξ’ αρχής από το εργαλείο των δανείων» αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης.