11)Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Λίγα λεπτά από τον χρόνο μας αρκούν για να σωθούν συνάνθρωποί μας. Αυτός ο λόγος είναι υπεραρκετός για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης.

Φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με το σύνθημα «Give blood and keep the world beating» εστιάζει στην ενέργεια που φέρνουν οι νέοι και κρατούν τον κόσμο ζωντανό και τις καρδιές να χτυπούν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζεται κάθε 14η Ιουνίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε αυτή την ημερομηνία για να τιμήσει τον αυστριακό επιστήμονα Landsteiner που γεννήθηκε 14 Ιουνίου του 1868.

Ο Landsteiner έγινε γνωστός στο επιστημονικό πεδίο όταν ανακάλυψε πώς μπορούν να χαρακτηριστούν οι ομάδες αίματος με βάση το σύστημα ABO. Για αυτή την ανακάλυψη έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1930.

Η Νάσια Σκαμπαρδώνη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια μας μίλησε για την αξία της αιμοδοσίας: «Η αιμοδοσία είναι αναμφισβήτητα μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Οι αιμοδότες δείχνουν με αυτήν τους την προσφορά ενσυναίσθηση όσον αφορά στις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Με αυτή τους τη συμπεριφορά, με ωριμότητα, έμπρακτα συμβάλλουν ανιδιοτελώς σε ένα κοινωνικό θέμα. Οι αιμοδότες και οι άνθρωποι που ενισχύουν εν γένει την προσφορά και την ευεργεσία κατακλύζονται από θετικά συναισθήματα, όπως ανακούφιση και ευχαρίστηση. Επιπρόσθετα, λειτουργεί θετικά στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους, διότι γνωρίζουν ότι η πράξη τους έχει ύψιστη αξία. Η σημασία μιας τέτοιας πράξης λοιπόν, έχει διπλό όφελος, και για τους ευεργέτες και για τους ευεργετηθέντες».

Δήμος Αθηναίων: Εθελοντική δράση αιμοδοσίας

Δράση εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Γ.Ν.Α «Ευαγγελισμός» διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων. Τον τελευταίο χρόνο έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 481 μονάδες αίματος, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας Covid19. Η νέα δράση εθελοντικής αιμοδοσίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στο 1ο Πολυδύναμο Κέντρο -Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο (Σόλωνος 78) από 13:00 μέχρι 18:00. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210-2015510 (εσωτ. 119-120), προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους προς αποφυγή συνωστισμού.

 

Τιμώντας του εθελοντές αιμοδότες

H ΟΚΤΑΒΙΤ διοργανώνει σήμερα, 14 Ιουνίου 2021 την «28η Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT» και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της στη γιορτή προσφοράς και αλληλεγγύης.

Σε μια μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό η Τράπεζα Αίματος της OΚΤΑΒΙΤ τιμά τους εθελοντές αιμοδότες της που ενεργά, δυναμικά και με συνέπεια προσφέρουν το μοναδικό δώρο ζωής.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 έως 18:00 στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Αγία Παρασκευή Αττικής με τη σημαντική και σταθερή συμμετοχή της εταιρίας TÜV AUSTRIA Hellas, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής για την ασφάλεια των αιμοδοτών. Εμβολιασμένοι ή μη, όλοι μπορούν να δώσουν αίμα, αρκεί να είναι υγιείς!

 

Γνωρίζατε ότι…

Γαλαζοαίματοι χαρακτηρίζονταν οι βασιλείς και οι αριστοκράτες, επειδή απέφευγαν την έκθεση στον ήλιο και σε βαριές δουλειές. Είχαν πολύ λευκό και λεπτό δέρμα κι έτσι οι μικρές επιφανειακές φλέβες έμοιαζαν με μπλε γραμμές που έδιναν την εντύπωση… γαλάζιου αίματος.

Της Βένιας Αντωνίου