3)Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

Birth.

Η 15η Ιουνίου είναι για την Ελλάδα μια ημέρα σκέψης και προβληματισμού αναφορικά με το δημογραφικό ζήτημα…  Όμως πρέπει να είναι και μια ημέρα αισιοδοξίας, γιατί η επιστημονική πρόοδος αναφορικά με τα προβλήματα υπογονιμότητας είναι αξιοσημείωτη.

Το Συνέδριο Γονιμότητας που ήταν προγραμματισμένο για τις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα ακυρώθηκε, καθώς η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεώρησε σεξιστικό και απαράδεκτο το σποτ, ενώ ακόμα και η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέσυρε την αιγίδα της. Το γεγονός αυτό όμως δεν πρέπει να το αφήσουμε να στερήσει τη συλλογική προσοχή από την ουσία της ημέρας.

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις για την υπογεννητικότητα, που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή Ερευνών του ΕΚΚΕ Διονύση Μπαλούρδο, καταλήγει στα παρακάτω συμπεράσματα:

• Παντού στην Ευρώπη η γονιμότητα έχει πέσει εδώ και πολλές δεκαετίες κάτω από το «όριο αναπλήρωσης» των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα.

• Στην Ελλάδα οι αλλαγές αυτές έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν ο δείκτης γονιμότητας πέρασε κάτω από το 1,5. Από τότε παραμένει πολύ χαμηλά, φτάνοντας ως και στο 1,23 το 1999.

• Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο.

• Πλέον -και για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία- στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο.

• Κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 30,3 ετών (το 2016 -από 28,8 το 2008). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι τα 29 έτη.

• Σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών.

• Στην Ελλάδα εμφανίζεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%).

• Μόνο ένα 8,3% των Ελληνίδων που γεννήθηκαν το 1955 δεν έκαναν κανένα παιδί. Στις Ελληνίδες που γεννήθηκαν το 1965 το ποσοστό ήταν 16,3%.

• Στην Ελλάδα μόλις το 8,9% των παιδιών ηλικίας κάτω των 3 ετών έχει πρόσβαση σε υποδομές φροντίδας.

• Χώρες που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν υψηλότερους δείκτες γονιμότητας όπως η Σουηδία (1,85) και η Γαλλία (1,92) εφαρμόζουν πολιτικές στήριξης των οικογενειών.

Γνωρίζετε ότι…

Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν… Από τότε έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σημαντικές πρωτοβουλίες

-Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας η Institute of Life – ΙΑΣΩ, πρωτοπόρος στη μάχη κατά της υπογονιμότητας, προσφέρει έλεγχο γονιμότητας σε όλα τα ζευγάρια που θα επικοινωνήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021. https://fertilityday.gr/

-Tο μη κερδοσκοπικό σωματείο Be-Live που δημιουργήθηκε για να προσφέρει προοπτική σε υπογόνιμα ζευγάρια αποδέχτηκε την πρόταση της Eurobank να συμβάλλει στην «Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό»-ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν και τη στήριξη οικογενειών που ζουν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα αφορούν γεωγραφικές περιοχές από τον ακριτικό Έβρο, τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και φθάνουν έως και το Καστελόριζο. Ο συνιδρυτής της Be-Live γυναικολόγος Αναπαραγωγής, κ. Χάρης Χηνιάδης δήλωσε: «Mε την Eurobank μοιραζόμαστε κοινές αξίες κι έχουμε κοινό όραμα να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Για εμάς, η ευκαιρία να φτάσουμε στην άκρη της Ελλάδος, να στηρίξουμε ζευγάρια στα ακριτικά νησιά μας και να συμβάλλουμε μέσα από την επιστήμη μας είναι ανεκτίμητη».

Της Βένιας Αντωνίου