6)«Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας»

 

Της Μαρίας Ακριβού

Έχετε αναλογιστεί πόσο φαγητό πετιέται καθημερινά στα σκουπίδια, το οποίο θα μπορούσε να καταναλωθεί από ανθρώπους που υποσιτίζονται και το έχουν ανάγκη; Αντί αυτού καταλήγει σε χωματερές επιβαρύνοντας, ακόμη περισσότερο, το περιβάλλον και ενισχύοντας την ταχύτητα με την οποία συντελείται η κλιματική αλλαγή.

Τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος στη Γη πετάει σε καθημερινή βάση φαγητό ισοδύναμο με περίπου 527 θερμίδες, νούμερο υπερδιπλάσιο των 214 θερμίδων που καταδείκνυε προηγούμενη έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η πλεονάζουσα τροφή δεν κατέληγε στα «κάλαθα των αχρήστων»,  θα μπορούσαν να τραφούν πέντε άνθρωποι, αντί για τέσσερις, από το φαγητό στην κουζίνα ενός μέσου νοικοκυριού.

Είναι χρέος όλων μας!

Η αναχαίτιση του φαινομένου του «Food Waste» και ο καταλυτικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι επαγγελματίες της εστίασης, αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου διαλόγου που έχει ανοίξει γύρω από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων, την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, την αειφορία και την προσφορά στον συνάνθρωπο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλλαγή θα έρθει μόνο αν ο καθένας ξεχωριστά, ως μονάδα, διαχειριστεί το φαγητό με σύνεση και προσοχή.

Απέναντι στη δέσμευσή τους για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο (Sustainable Development Goals ή UNSGDs) τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να στρέψουν την προσοχή των λαών στο ρόλο που παίζει η γαστρονομία και το φαγητό ως σημαντικοί παράγοντες της αειφόρου ανάπτυξης.

Η 18η Ιουνίου ορίστηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας», μια ημέρα σημαντική για την αναγνώριση της γαστρονομίας ως πολιτιστική έκφραση που σχετίζεται με τη φυσική και πολιτιστική πολυμορφία του κόσμου. Ετησίως, ο εορτασμός της ημέρας μας υπενθυμίζει ότι όλες οι κουλτούρες και οι πολιτισμοί, συνεισφέρουν και αποτελούν βασικούς παράγοντες της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα του εορτασμού της 18ης Ιουνίου, έγκειται στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η βιώσιμη γαστρονομία λόγω των διασυνδέσεων της με τις τρεις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης (περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική) για την επίτευξη των στόχων της αειφορίας προωθώντας: αγροτική ανάπτυξη, ασφάλεια τροφίμων, θρέψη και διατροφή, βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, σωστή διαχείριση πρώτης ύλης και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Αντιλαμβανόμενοι το χρέος που έχουν απέναντι στις γενιές που θα έρθουν και μπροστά στο φόβο κληροδότησης σε αυτές ενός μη βιώσιμου πλανήτη, επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, περιβαλλοντολόγοι, και σεφ σε ξενοδοχεία και εστιατόρια δίνουν τη δική τους μάχη καθημερινά ώστε το φαγητό να αξιοποιείται στο έπακρο, δίχως να επιβαρύνεται ο πλανήτης.

Στην εξίσωση επιβάλλεται να μπει και η παγκόσμια γεωργία, ένας τομέας πρόκληση που χρήζει στοχευμένης πολιτικής μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Η μετατροπή των δασών και των λιβαδειών για καλλιέργειες και βοσκότοπους είναι η κύρια αιτία απώλειας οικοτόπων και βιοποικιλότητας. Η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το ¼ εκπομπών αερίου θερμοκηπίου του ανθρώπου, ενώ η υπεραλίευση έχει αποδεκατίσει τους θαλάσσιους οικοτόπους και τη βιοποικιλότητα σε όλο τον κόσμο.

INFO

Η επίτευξη των στόχων της βιώσιμης γαστρονομίας συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας, στην αποτελεσματική χρήση των πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος, των πολιτιστικών αξιών, της κληρονομιάς και της πολυμορφίας.