10)”Ολυμπιακή Ημέρα” η 23η Ιουνίου

Η 23η Ιουνίου έχει οριστεί ως «Ολυμπιακή Ημέρα» μετά από απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες -μετά την αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή- διεξάχθηκαν το 1896 στην Αθήνα, μήνα Απρίλιο. Οι αγώνες έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και την κήρυξη της έναρξης έκανε ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄.

Δεν είναι τυχαίο που οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Η “μητέρα” των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα. Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων και του έτους 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Με περισσότερα από 200 κράτη να συμμετέχουν στον εορτασμό και παραπάνω από 40.000.000 συμμετοχές ετησίως, η Διεθνής Ολυμπιακή Ημέρα επικοινωνεί σε παγκόσμιο επίπεδο το Ολυμπιακό ιδεώδες και κάνει τον πλανήτη να πάλλεται σε ελληνικούς ρυθμούς!

Info

Στις 23 Ιουνίου 1894 ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ανατέθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα.

Ολυμπιακή Φλόγα: Ένα παγκόσμιο σύμβολο

Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει «το φώς του πνεύματος, τη γνώση και τη ζωή».

Σύμφωνα με τον μύθο του Προμηθέα, που έκλεψε την φωτιά από τον Δία, η φωτιά είναι σύμβολο της ζωής και της ελευθερίας. Ωστόσο στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε ακριβώς αυτή η τελετή της Αφής ούτε η διαδικασία με τους λαμπαδηδρόμους, όπως την ξέρουμε σήμερα. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρχε στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας πάντα αναμμένος ένας βωμός αφιερωμένος στην Εστία. Η Ιερή Φλόγα ήταν αναμμένη από τις ακτίνες του ήλιου με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου.

Η φλόγα αντιπροσώπευε την «προσπάθεια για τη νίκη». Ο αναβιωτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Πιέρ ντε Κουμπερτέν επεσήμαινε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα είναι συνδετικό σημείο μεταξύ των παλαιών και σύγχρονων αγώνων και συνιστά την ανανέωση των Ολυμπιακών Αγώνων που αντλούν τη δύναμη από τους αρχαίους.

 

Εκδηλώσεις για την Ολυμπιακή Ημέρα

Στον Δήμο Αλίμου, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (Ε.Α.Κ.Ν.) τιμά την Ολυμπιακή Ημέρα στις 23 Ιουνίου 2021 και ώρες 18:00 – 20:00. Μικροί μελλοντικοί αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα Ολυμπιακά Αθλήματα από Ολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν βραβεύσεις.

Στο πρόγραμμα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας “Ολυμπιακή παιδεία – Ολυμπιακή Εβδομάδα“, που πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της διεθνούς “Ολυμπιακής Ημέρας”, συμμετείχαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας, παίρνοντας μέρος σε ένα σύνολο δράσεων που αναδεικνύουν τη μορφωτική και εκπαιδευτική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων, από τις οποίες ξεχώρισαν οι διαδικτυακές συναντήσεις με τη Χρυσή Ολυμπιονίκη της Αθήνας 2004 στην ιστιοπλοΐα, Σοφία Μπεκατώρου και τον Χρυσό Ολυμπιονίκη του 2004 στην ενόργανη γυμναστική, Δημοσθένη Ταμπάκο.

Μαθητές από σχολεία όλης της χώρας παρακολούθησαν ζωντανά τις συζητήσεις με τους αθλητές, συνομίλησαν μαζί τους και υπέλαβαν ερωτήσεις σχετικά με τα αθλήματα, την προετοιμασία των αθλητών για τους ολυμπιακούς αγώνες, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, καθώς και τα συναισθήματα που ένιωσαν κατά τη στιγμή της απονομής των χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004.

Της Βένιας Αντωνίου