16)Σήμερα… στρουμφογιορτάστε!

Παγκόσμια Ημέρα Στρουμφ

 

Μια φορά κι έναν καιρό κάτι μικροσκοπικά γαλάζια πλασματάκια που τα έλεγαν Στρουμφάκια  ζούσαν σε ένα ξεχασμένο χωριό μέσα στο δάσος… Ήταν γεμάτα καλοσύνη, σε αντίθεση με τον μάγο Δρακουμέλ που τους έλεγε συχνά: «Ω, πόσο σας μισώ απαίσια Στρουμφάκια!».

Η Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ (Global Smurfs Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου, ημερομηνία γέννησης του δημιουργού τους, του βέλγου σκιτσογράφου Peyo. Δημιουργήθηκαν το 1958 και έγιναν διάσημα τη δεκαετία του ’80 μέσα από την τηλεοπτική σειρά “The Smurfs”.

 

The Smurfs”: Η πρώτη εμφάνιση

 

Η Μελίσσα Σίλβερμαν ήταν -χωρίς να το ξέρει- ο λόγος που τα Στρουμφάκια εμφανίστηκαν στην τηλεόραση. Η μικρή Μελίσα βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά της στο Κολοράντο όταν ζήτησε από τον πατέρα της να της αγοράσει μία κούκλα Στρουμφ. Ο πατέρας της ήταν ο Φρεντ Σίλβερμαν, πρόεδρος του NBC. Σύντομα το NBC αγόρασε τα δικαιώματα των Στρουμφ για να γίνουν εκπομπή. Τόσο απλά!
Τα Στρουμφάκια έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην αμερικανική τηλεόραση το 1981, ενώ κέρδισαν το βραβείο Emmy το 1983. Από τότε εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταγλωττιστήκαν σε πολλές γλώσσες και γνώρισαν τεράστια επιτυχία!

 

Η… στρουμφοπροέλευση

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος που είχε ο Πεγιό με τον συνάδελφο και φίλο του Αντρέ Φρανκέν ήθελε να ζητήσει να του δώσει το αλάτι. Επειδή δεν μπορούσε να θυμηθεί τη λέξη αλάτι (sel), είπε τη λέξη… στρουμφ!

 

Όταν τα Στρουμφάκια ήρθαν στην Ελλάδα

Τα χαριτωμένα πλάσματα αγαπήθηκαν πολύ και στη χώρα μας. Μεταγλωττίστηκαν και προβλήθηκαν από την ΕΡΤ οι τέσσερις πρώτοι κύκλοι της σειράς. Στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, το 1989, το MEGA προέβαλε τα Στρουμφάκια σε επανάληψη, αλλά είχε γίνει νέα μεταγλώττιση. Στα χρόνια που ακολούθησαν τα Στρουμφάκια προβλήθηκαν πολλές φορές σε επανάληψη.

Στρουμφογνώσεις

 

-Τα Στρουμφάκια έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο χαρτί στις 23 Οκτωβρίου 1958 με την ιστορία “La Flûte à six schtroumpfs”.

-Το 1965 προβλήθηκε στη βελγική τηλεόραση η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο “Οι περιπέτειες των Στρουμφ”.

-Τα Στρουμφάκια είναι συνολικά 100. Τα γνωστά Στρουμφάκια όμως είναι 18:

Μπαμπαστρούμφ
Στρουμφίτα
Σπιρτούλης
Προκόπης

Ξεφτέρης
Χαχανούλης
Γκρινιάρης
Χουζούρης
Κοιμήσης
Λιχούδης
Σκουντούφλης
Μελένιος
Ντορεμί

Μουσούδης
Λουλούκος
Μουτζούρης
Μπιμπίκος
Μπιζέλης

Θα κάνουν comeback

Το Netflix θα κυκλοφορήσει τη νέα σειρά Στρουμφάκια μέχρι και το 2023, αφού πρώτα κυκλοφορήσουν στο Nickelodeon.

Η Nickelodeon αναμένεται να κυκλοφορήσει τα νέα τρισδιάστατα μικρά ανθρωπάκια τον Οκτώβριο, όπως ανακοινώθηκε τον Μάρτιο στο Nicks Virtual Upfront Show. H νέα σειρά θα αποτελείται από 52 επεισόδια 11 λεπτών περίπου το καθένα.

 

Της Βένιας Αντωνίου