6)Staramaki: Κοινωνική καινοτομία από το Κιλκίς

Μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που εδρεύει σε μια αγροτική περιοχή, στηρίζει το περιβάλλον, την ντόπια αγροτική οικονομία και προσφέρει δυνατότητα εργασιακής ένταξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό -και πολλά παραπάνω- είναι το staramaki.

Ναι στο staramaki, όχι στο πλαστικό καλαμάκι

Στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 1.000.000.000 πλαστικά καλαμάκια κάθε χρόνο. Μπορούμε όμως να αντικαταστήσουμε το καλαμάκι με το staramaki που δημιουργείται από το ίδιο το φυσικό στέλεχος σιτηρών!

Είναι προϊόν αγάπης…

Το staramaki παράγεται στο Κιλκίς, τονώνοντας τη δοκιμαζόμενη αγροτική οικονομία, αξιοποιώντας το υποπροϊόν της τοπικής καλλιέργειας. Παράγεται από μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που ανήκει σε όλους όσοι συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, σύμφωνα με αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

 

Από τη συγκομιδή έως τη συσκευασία

Για να φτάσει ένα staramaki στα χέρια μας έχουν προηγηθεί πολλά στάδια παραγωγικής διαδικασίας:

Συγκομιδή

Τα στελέχη θερίζονται μηχανικά και συλλέγονται με το χέρι, αφού αφαιρεθεί η ταξιανθία που προορίζεται για τροφή.

Αποθήκευση

Τα στελέχη αποθηκεύονται βάσει προέλευσης και ημερομηνίας συγκομιδής σε καθορισμένα Big Bags που επιτρέπουν τον αερισμό τους. Ο χώρος είναι εφοδιασμένος με βιομηχανικούς αφυγραντήρες που ελέγχουν τα επίπεδα υγρασίας.

Προεπιλογή

Δεν μπορούν όλα τα στελέχη να γίνουν καλαμάκια. Η διαλογή, η εύρεση των κόμπων και η κοπή στο κατάλληλο μέγεθος είναι διαδικασίες που προς το παρόν γίνονται με το χέρι.

Αποκοπή

Τα στελέχη κόβονται με το χέρι, χρησιμοποιώντας ειδικού σχήματος ανοξείδωτα ψαλίδια.

Πρόπλυση

Τα κομμένα στελέχη εμβαπτίζονται σε προθερμασμένα ανοξείδωτες δεξαμενές, ειδικά σχεδιασμένες για το staramaki.

Βρασμός

Τα υγρά στελέχη τοποθετούνται στη συνέχεια στις δεξαμενές βράσεως.

Καταιονισμός

Τα στελέχη καταιονίζονται μετά από κάθε στάδιο.

Πλύση

Βιομηχανικό πλυντήριο τροφίμων ολοκληρώνει τη διαδικασία πλύσεως.

Ξήρανση

Τα στελέχη τοποθετούνται σε θαλάμους ξήρανσης θερμού αέρα.

Ποιοτικός έλεγχος

Κάθε στέλεχος ελέγχεται ξεχωριστά πριν το τελικό στάδιο της συσκευασίας.

Συσκευασία

Στη συνέχεια, τα στελέχη συσκευάζονται ανάλογα με την παραγγελία.

Λεζάντα: Στέφανος Καμπέρης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΚοινΣΕπ staramaki

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΚοινΣΕπ staramaki, κ. Στέφανος Καμπέρης, μίλησε στο Say Yes …to the Press για τη μέχρι τώρα πορεία της: «Για καμία ΚοινΣΕπ στην Ελλάδα δεν είναι αισιόδοξα τα πράγματα. Είναι δύσκολο να επιβιώσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή στις ΚοινΣΕπ τα όποια κέρδη έχουν κοινωνικό σκοπό. Συγκεκριμένα, στο staramaki το 30% μοιράζεται στους εργαζόμενους και το υπόλοιπο σε κοινωνική κατοικία (social housing)». O κ. Καμπέρης πρόσθεσε ότι «η κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα δεν έχει στήριξη, όπως συμβαίνει στην Ισπανία, την Πορτογαλία και σε άλλες χώρες».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καμπέρης τόνισε πως «η αισιοδοξία είναι μονόδρομος» και υπάρχουν ενθαρρυντικοί παράγοντες όπως «οι συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες, που αναδεικνύουν το εγχείρημά μας και μας δίνουν αυτοπεποίθηση» και φυσικά «η στήριξη του κόσμου που μας κάνει να προσπαθούμε να είμαστε αντάξιοι της αγάπης και της εμπιστοσύνης του».

Της Βένιας Αντωνίου