6)Στηρίζοντας το όνειρο…

Λεζάντα: Λεωνίδας Κουρσούμης, Ιδρυτής του Παλαιοβιβλιοπωλείου των αστέγων

Η ιστορία του κυρίου Λεωνίδα Κουρσούμη είναι από αυτές που θα θέλαμε να δούμε σε μία κινηματογραφική οθόνη…  Θα ήταν μια ταινία που θα μας συγκινούσε, θα μας προβλημάτιζε και σίγουρα θα αποτελούσε ένα υπέροχο παράδειγμα προς μίμηση και μια πηγή έμπνευσης.

Ο κύριος Λεωνίδας Κουρσούμης είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει βαθιά τα βιβλία και τους ανθρώπους. Όταν έχασε τη δουλειά του στον εκδοτικό οίκο όπου εργαζόταν έμεινε άστεγος για κάποιο διάστημα. Σε μία δύσκολη και γκρίζα περίοδο της ζωής του όμως είχε μια πολύ φωτεινή ιδέα: σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα παλαιοπωλείο-βιβλιοπωλείο που να ανήκει στους άστεγους! Η συγκινητική ιδέα του υλοποιήθηκε με πολλή αγάπη και φιλοξενείται μέχρι στιγμής στην Πειραιώς 132, στο Γκάζι.

Κόντρα στις δυσκολίες και στα εμπόδια, ο κύριος Λεωνίδας Κουρσούμης συνεχίζει δυναμικά την προσπάθεια να στηρίξει τους συνανθρώπους μας και πρέπει να είμαστε όλοι σύμμαχοί του. Ξεκίνησε λοιπόν μια ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: «Ξεκινάμε την εκστρατεία, για να καλύψουμε τις ανάγκες του Παλαιοβιβλιοπωλείου για την αγορά ενός βαν, ώστε να μπορούμε να παραλαμβάνουμε βιβλία (κάτι που μέχρι τώρα είναι αδύνατο) από τα σπίτια ή τους χώρους που μας προσφέρονται». Ο κύριος Λεωνίδας Κουρσούμης λέει χαρακτηριστικά «προσπαθούμε να σώσουμε βιβλιοθήκες» και στόχος του είναι η «οριστική εξεύρεση μόνιμης στέγης και αποθηκευτικού χώρου» για το παλαιοβιβλιοπωλείο.

Όλα τα βιβλία καταγράφονται, ανεβαίνουν στο e-shop και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν και στον εκθεσιακό χώρο ανά κατηγορίες. Επίσης, «όσα βιβλία υπάρχουν με αφιερώσεις, βιβλία exlibris και βιβλία πριν το 1950 τα συγκεντρώνουμε με σκοπό μιας βιβλιοθήκης, ενός αναγνωστηρίου και της συντήρησής τους». Μάλιστα, αυτά τα βιβλία -περισσότεροι από 10.000 τόμοι-  θα είναι μια δωρεά σε όποιο ίδρυμα ή δήμο δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τη στέγασή τους!

Χρειάζονται εθελοντές για να μη σβήσει το όνειρο…

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων είναι ένα όνειρο που έγινε πράξη. Η προσπάθεια όμως να διατηρηθεί ζωντανό προϋποθέτει έμπρακτη στήριξη. Όπως επισημαίνει ο εμπνευστής του παλαιοβιβλιοπωλείου «αξία έχει να συνεχίσουμε και να καταφέρουμε να σώσουμε όσο μπορούμε περισσότερα βιβλία που πετάγονται στους δρόμους και στην ανακύκλωση. Υπάρχουν πολλοί σε μεγάλη ηλικία άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα κουβαλήσουν. Ακόμα, είναι πιο εύκολο να τα παραλαμβάνουμε σε όλο το λεκανοπέδιο και συγχρόνως είναι και μια θέση εργασίας για έναν συνάνθρωπό μας. Με κάθε απλή κίνηση και σε μικρή κλίμακα μπορούμε να το πετύχουμε. Να δημιουργήσουμε επίσης την μια ομάδα φίλων/εθελοντών του παλαιοβιβλιοπωλείου για να συνδράμει εμπράκτως στις δράσεις. Θα χαρούμε να σας έχουμε συνεργάτες. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το περίγραμμα των επόμενων κινήσεων: να συνεχίσουμε και να έχουμε τη δυνατότητα να εργαστούν σε αυτή τη περίοδο πέντε συνάνθρωποί μας. Η έμπρακτη παρουσία έχει μόνο αξία».

Της Βένιας Αντωνίου