12)International Kissing Day

Η ημέρα του φιλιού καθιερώθηκε το 2006 και είναι η 6η μέρα του Ιουλίου. Φυσικά, τη γιορτάζουμε με φιλιά!

 

About kissing…

Ετυμολογικά, το μεσαιωνικό ουσιαστικό φιλί προέρχεται από το έναρθρο αρχαίο απαρέμφατο «το φειλείν» του ρήματος «φιλώ», το οποίο  προέρχεται από το ινδοευρωπαϊκό b(e)eit που σημαίνει «κοντά».

Αφού είναι η μέρα του, ας αποκτήσουμε κάποιες γνώσεις για το φιλί!

Πρώτα απ’ όλα τα 2/3 του πλανήτη γυρνάνε το κεφάλι τους προς τα δεξιά όταν φιλάνε τον σύντροφό τους. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες το φιλί καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την πορεία μιας σχέσης. Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Γκόρντον Γκάλοπ «το φιλί δεν είναι μόνο μία αισθησιακή στιγμή ανάμεσα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που θέλουν να είναι κοντά, αλλά και μια ένδειξη για το μέλλον».

Κάτι πολύ σημαντικό για την υγεία μας είναι πως με το φιλί εκκρίνονται ενδορφίνες και οξυτοκίνη. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία μας και μειώνει το στρες. Τα φιλιά προστατεύουν από την ανάπτυξη τερηδόνας, ενώ έχουν ισχυρότερη επίδραση ακόμη και από τη μορφίνη!

Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό ότι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζευγάρια συμπεραίνουν ότι τα φιλιά μας κάνουν να ζούμε περισσότερο και ωφελούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τέλος, σε ένα γαλλικό φιλί ενεργοποιούνται 34 μύες του προσώπου!

 

Κάψτε θερμίδες!

Σύμφωνα με έρευνες, ένα φιλί στο στόμα επί ένα λεπτό αντιστοιχεί σε απώλεια 2.6 θερμίδων.

Φιλί στο πρώτο ραντεβού

Πολλοί αναρωτιούνται: Πώς θα καταλάβω αν θέλει να τον/τη φιλήσω; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει –ακόμα κι αν είσαι αγχωμένος/η, να τα παρατηρήσεις για να δεις την πορεία σου…

Τις περισσότερες φορές ακόμα και στο πρώτο ραντεβού υπάρχουν ενδείξεις που προδίδουν την έλξη που αισθάνεται ο άλλος για εμάς. Μπορεί να έχει την τάση -ακόμα και ασυναίσθητα- να έρχεται προς το μέρος μας, πλησιάζοντάς μας κάθε τόσο, χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Ο ουσιαστικός λόγος είναι η έλξη! Επίσης, το άγχος, η αμηχανία και η νευρικότητα αποκαλύπτουν συχνά το ενδιαφέρον του άλλου για εμάς. Αν πάλι υπάρχει οικειότητα και το άλλο πρόσωπο ανταποκρίνεται θετικά στα δειλά αγγίγματα είναι ένδειξη έλξης!