13)Independence day

Τι έγινε στις 4 Ιουλίου 1776 και αυτή η ημερομηνία θεωρείται συμβολικά ως η πράξη ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής;

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ήταν η ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Συντάχθηκε από τους Τόμας Τζέφερσον και Βενιαμίν Φραγκλίνο, ενώ εγκρίθηκε στις 2 Αυγούστου 1776 (συμβολικά όμως στις 4 Ιουλίου 1776) από το Κογκρέσο. Θεωρείται λοιπόν ως η πράξη ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η αποικιοκρατική στάση της Βρετανίας

Η Βρετανία θεωρούσε τις δεκατρείς Πολιτείες της Βόρειας Αμερικής ως αποικίες του Βρετανικού Στέμματος. Έτσι, συμπεριφερόταν σε αυτές όπως σε όλες τις υπόλοιπες αποικίες της. Αυτό σημαίνει ότι επέβαλε δικούς της κυβερνητικούς υπαλλήλους και διαφορετική φορολογία από αυτή που ίσχυε στη Βρετανία. Υπήρχαν επίσης περιοριστικοί όροι στο εμπόριο, στην ελευθερία της έκφρασης κτλ. Σταδιακά σε πολλούς αμερικανούς αποίκους είχε αρχίσει να ωριμάζει η ιδέα της ανεξαρτητοποίησης.

Πρώτη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας

Στις 11 Ιουνίου συγκλήθηκε μια επιτροπή, αποτελούμενη από τους Τόμας Τζέφερσον, Τζων Άνταμς (John Adams), Βενιαμίν Φραγκλίνο, Ρότζερ Σέρμαν και Ρόμπερτ Λίβιγκστον για να επεξεργαστεί ένα σχέδιο διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Ο Τζέφερσον, μετά από προτροπή της επιτροπής, αποσύρθηκε σε ένα σπίτι που βρισκόταν στη Φλαδέλφεια όπου ξεκίνησε να συντάσσει την πρώτη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας (12 έως 27 Ιουνίου). Στις 28 Ιουνίου το προσχέδιο της Διακήρυξης διαβάστηκε στο Κογκρέσο, όπου μετά από συζητήσεις και αντεγκλήσεις υπέστη αρκετές τροποποιήσεις. Στις 4 Ιουλίου 1776 το τελικό σχέδιο της Διακήρυξης εγκρίθηκε από το Κογκρέσο. Το επισημοποιημένο έγγραφο τυπώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1777 στη Βοστώνη και έφτασε σε όλες τις Πολιτείες.

Πρεσβεία ΗΠΑ: Δεν θα πραγματοποιηθεί η δεξίωση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας λόγω κορονοϊού

«Μετά λύπης, και σύμφωνα με τους κανονισμούς των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού, η διπλωματική αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα δεν θα πραγματοποιήσει τη δεξίωση στις 4 Ιουλίου φέτος» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας. Ανέφερε επίσης ότι «καθώς γιορτάζουμε 200 χρόνια φιλίας μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της διακοσιετηρίδας της Ελλάδας φέτος, είναι καιρός να αναλογιστούμε την τεράστια πρόοδο που έχουμε σημειώσει και υπογράμμισε: «Συνεχίζουμε να κάνουμε ολοένα και μεγαλύτερα βήματα στην ασφάλεια και την αμυντική μας συνεργασία, την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και στους εξαιρετικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, με βάση τις κοινές δημοκρατικές αξίες που αποτελούν το ακλόνητο θεμέλιο της συνεργασίας μας».