15)Air Conditioning Appreciation Day

Με θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου πώς να μην εκτιμάς απεριόριστα αυτόν που εφηύρε το air condition; Σήμερα, 2 Ιουλίου είναι η Air Conditioning Appreciation Day και θα μιλήσουμε για την ιστορία του κλιματισμού.

Αφετηρία μας η Αίγυπτος και η Ρώμη

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κρεμούσαν καλάμια στα παράθυρα των σπιτιών τους τα οποία έβρεχαν με καθαρό νερό για να εξασφαλίσουν δροσιά. Η εξάτμιση του νερού έψυχε τον αέρα που έμπαινε στο σπίτι από τα παράθυρα και έτσι έπεφτε η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. Στην αρχαία Ρώμη οι εύποροι διοχέτευαν νερό υδραγωγείου μέσα στους τοίχους για να ψύχουν τα σπίτια τους.

Ο πρώτος ανεμιστήρας

Στην Κίνα λέγεται ότι εμφανίστηκε ο πρώτος ανεμιστήρας κατά την εποχή της δυναστείας Χαν (206 π.Χ. – 220 μ.Χ.). Ήταν ένας περιστρεφόμενος ανεμιστήρας. Αργότερα, όταν ήταν στην εξουσία η δυναστεία Τανγκ (618-907μ.Χ.) κατασκευάστηκε αυτοκρατορική Αίθουσα Δροσιάς που είχε ανεμιστήρες και συντριβάνια!

Κάριερ, ο εφευρέτης!

Έγιναν πολλές απόπειρες για τη δημιουργία του πρώτου κλιματιστικού, όμως η επιτυχία ήρθε από έναν 25χρονο μηχανικό, τον Γουίλις Κάριερ.

Ο Κάριερ δημιούργησε ένα σύστημα ψύξης με σκοπό τη μείωση της υγρασίας γύρω από τον εκτυπωτή. Χρησιμοποίησε έναν βιομηχανικό ανεμιστήρα που έστελνε αέρα πάνω σε πηνία ατμού γεμάτα με κρύο νερό. Η υγρασία συμπυκνωνόταν πάνω στα πηνία και έτσι παραγόταν ψυχρός αέρας. Ο ίδιος εξέλιξε την ιδέα του δημιουργώντας ένα βελτιωμένο μηχάνημα, πιο μικρό και πιο ασφαλές.

 

Ο κλιματισμός έγινε δημοφιλής χάρη στο σινεμά!

Οι Nickelodeons ήταν οι πρώτες κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες στις ΗΠΑ και ήταν πολύ δημοφιλείς γιατί πρόσφεραν ψυχαγωγία σε χαμηλό κόστος. Το μόνο εμπόδιο ήταν ότι το κοινό τους είχε μεγάλο πρόβλημα με τη ζέστη, καθώς οι χώροι ήταν μικροί. Προκειμένου να μη χάσουν το κοινό, αλλά και να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους, τα σινεμά εξοπλίστηκαν με την τεχνολογία του Κάριερ και απέκτησαν κλιματισμό.

info

Στις 7 Ιουλίου 1902 ο Γουίλις Κάριερ σχεδίασε το πρώτο σύγχρονο σύστημα κλιματισμού. Το 1915 δημιούργησε την εταιρία Carrier Engineering Company. Σύντομα έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής air condition στον κόσμο και το 1979 εξαγοράστηκε από τη United Technologies Corporation.