4)ΕΟΤ: Κάνει focus στον πολιτιστικό τουρισμό

 

Λεζάντα: από αριστερά, ο Γιώργος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Σαλαμίνας, η Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του ΕΟΤ και η σκηνοθέτρια Χρύσα Γεωργαντά

Με αιχμή του δόρατος την πλούσια πολιτιστική κληρονομία που διαθέτει αυτός ο τόπος, ο ΕΟΤ εντείνει τις πολιτιστικές τους δράσεις επιστρατεύοντας το δυνατό χαρτί της ιστορίας, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις του αρχαίου θεάτρου να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους.

Το περασμένο Σάββατο η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, και η σκηνοθέτρια Χρύσα Γεωργαντά παρουσίασαν τον πρώτο κύκλο των βιωματικών σεμιναρίων εισαγωγής στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο και στο  έργο του Ευριπίδη, που διοργανώνει ο Δήμος Σαλαμίνας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Τα σεμινάρια ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιουλίου στο σπήλαιο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Περιστέρια Σαλαμίνας, όπου ο μεγάλος τραγωδός αποσυρόταν για να εμπνευστεί, να διαλογιστεί και να συνθέσει πολλές από τις τραγωδίες του.

Η κα Γκερέκου έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μακραίωνη ιστορία της Σαλαμίνας, επισημαίνοντας ότι «αυτό το νησί, που αποτέλεσε τη φυσική προέκταση του κλασσικού πολιτισμού της αρχαίας Αθήνας, που το αγάπησε η Ιστορία, η Φύση και το αττικό φως, ακολούθησε την πορεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και εξαιτίας μιας άναρχης αστικοποίησης και άνισης εκβιομηχάνισης οδηγήθηκε σε υποβάθμιση και εξοστρακισμό από τις τουριστικά προβεβλημένες περιοχές της χώρας».

Χαρακτήρισε δε ως προσωπικό στοίχημα το να λάβει η περιοχή της Σαλαμίνας τη θέση και την αίγλη που της ανήκει. «Ως ΕΟΤ εστιάζουμε στον πολιτιστικό τουρισμό και η Σαλαμίνα είναι τόσο δυνατά φορτισμένη με πολιτιστικό αποτύπωμα» τόνισε η κα Γκερέκου.

 «Έτος Ευριπίδη» το 2022

 

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ και ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ανακοίνωσαν όμως και άλλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, με στόχο την ανάδειξη και προβολή των δυνατοτήτων του νησιού για εκπαιδευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό τουρισμό. Μεταξύ των δράσεων αυτών περιλαμβάνονται:

 

  • η διοργάνωση τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, και

 

  • ο ορισμός του 2022 ως «Έτους Ευριπίδη», στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και σειρά σεμιναρίων με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών.

Αναφερόμενη στην  έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου, η οποία διεξάγεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω της υγειονομικής κρίσης, η κα Γκερέκου τόνισε «δεν είμαστε υπεραισιόδοξοι, ούτε όμως και απαισιόδοξοι», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μέσα από αυτή τη δραματική κατάσταση που έχουμε ζήσει και παλεύουμε, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και οφείλουμε να αλλάξουμε, καθώς δεν μπορούμε πια να αντιμετωπίζουμε το θέμα της φιλοξενίας με τον αυτόματο πιλότο».