4)Έρευνα EY: Οι εργαζόμενοι “διψούν” για ευελιξία!

 

Της Μαρίας Ακριβού

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και κάθε κρίση, όσο επίπονη και αν είναι, όσο και αν μας βγάζει από το comfort zone μας και να απαιτεί την προσαρμογή μας σε νέα δεδομένα – κοινώς, όχι όπως ήξερες, αλλά όπως θα μάθεις- γεννά παράλληλα και ευκαιρίες. Πολλά έχουν γραφτεί για τον τρόπο που η πανδημία μετασχημάτισε τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, θέτοντας νέους κανόνες στο εργασιακό περιβάλλον.

Αν πάντως μια λέξη θα μπορούσε να περιγράψει τις αλλαγές που συντελέστηκαν στον τρόπο εργασίας, αυτή είναι η ευελιξία. Η μόδα των digital nomads έλαβε διαφορετικες προεκτάσεις και πλέον το workfromanywhere είναι εφικτό για τα περισσότερα επαγγέλματα.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, 2021 Work Reimagined Employee Survey που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από τους μισούς (54%) εργαζόμενους που συμμετείχαν σε αυτήν απάντησαν πως θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τη δουλειά τους μετά την πανδημία του COVID-19, εάν δεν εξασφαλίσουν ένα επίπεδο ευελιξίας σχετικά με το πού και πότε θα εργάζονται.

Η έρευνα κατέγραψε τον Μάρτιο του 2021, τις απόψεις και τις προτιμήσεις περισσότερων από 16.000 εργαζομένων σε 16 χώρες, σχετικά με την εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και κατά τη «νέα κανονικότητα».

Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά και περνούν το μήνυμα ότι πλέον ο εργαζόμενος δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο εργασιακό περιβάλλον, στα κίνητρα εξέλιξης και στην αναπτυξιακή κουλτούρα που διακατέχει μια εταιρεία, παρά στο μισθό. Ειδικότερα:

►      Εννέα στους δέκα εργαζόμενους επιθυμούν ευελιξία σχετικά με το πού και πότε θα εργάζονται, με τους millennials να είναι πιθανότερο να παραιτηθούν εάν αυτό δεν είναι εφικτό

►      Οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η οργανωτική κουλτούρα έχει βελτιωθεί μετά την εμπειρία της πανδημίας

►      Οι συνεχείς επενδύσεις στην τεχνολογία, κλειδί για την εμπειρία των εργαζόμενων

Οι διευθυντές / επικεφαλής τμημάτων, οι εργαζόμενοι στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή στην τεχνολογία και όσοι έχουν άλλους ανθρώπους υπό την φροντίδα τους, εκτίμησαν ότι είναι πιθανότερο να μετακινηθούν σε νέο ρόλο και επιχείρηση, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους για ευελιξία χώρου και χρόνου στην εργασία. Πιο πιθανό να παραμείνουν στις σημερινές θέσεις τους είναι η γενιά των baby boomers, τα άτομα με 10 και πλέον χρόνια προϋπηρεσίας και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση.

Οι millennials συγκεντρώνουν τις διπλάσιες πιθανότητες να παραιτηθούν, σε σχέση με τους baby boomers. Παρά την προφανή προθυμία αλλαγής θέσης εργασίας για την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (76%) δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους και σχεδόν όλοι (93%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στις παρούσες θέσεις τους για τους επόμενους 12 μήνες.

Επιπρόσθετα, η έρευνα εξέτασε και τις απόψεις των ερωτηθέντων σχετικά με το εμβόλιο για τον COVID-19, διαπιστώνοντας ότι το 61% επιθυμούν η επιχείρησή τους να καταστήσει τον εμβολιασμό απαραίτητη προϋπόθεση για όσους θα εργάζονται στο γραφείο. Οι απόψεις σχετικά με τον εμβολιασμό ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, με το 66% των ερωτηθέντων στη Νότια Αμερική να συμφωνούν ότι οι εταιρείες πρέπει να απαιτούν τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων, σε σύγκριση με το σχετικά χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 52%, που καταγράφηκε στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής.