Της Μαρίας Ακριβού
Αυτά που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία στην Αθήνα και στη δημόσια εικόνα που έχει καταφέρει να διαμορφώσει, είναι εντυπωσιακά! Από αρνητικό πρωτοσέλιδο στον Διεθνή Τύπο ως πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας που μπαινοβγαίνει το ΔΝΤ για να ρυθμίσει τα οικονομικά της χρέη και που κάθε τρεις και λίγο έρχεται αντιμέτωπη με πορείες και διαδηλώσεις που παραλύουν τον παραγωγικό ιστό και τις μετακινήσεις στο κέντρο, πλέον πλασάρεται ως παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για την εξαιρετική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τη μετατροπή της σε πόλο έλξης νέων επιχειρήσεων.
Η ελληνική πρωτεύουσα έχει αρχίσει να κατακτά την ψήφο εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών, που αναζητούν μια ασφαλή έδρα για τις νέες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Η γενέτειρα της Δημοκρατίας, κατάφερε να κατακτήσει την 60η θέση ανάμεσα στις 75 καλύτερες πόλεις του κόσμου για νέους επιχειρηματίες που ψάχνουν εναγωνίως ένα μέρος με σταθερό οικονομικό περιβάλλον για να εγκαταστήσουν την εταιρεία τους.
Αυτό αποκαλύπτει ο δείκτης “Top Cities For Entrepreneurial Success” της εταιρείας Oberlo, ο οποίος αξιολογεί τις πόλεις ως προς τη δυνατότητά τους να δημιουργούν υποστηρικτικό πλαίσιο λειτουργίας στις νέες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Αθήνα κατακτά την 60η θέση στον δείκτη “Top Cities For Entrepreneurial Success”, ανταγωνιζόμενη περισσότερες από 200 παγκόσμιες μητροπόλεις, που συμμετείχαν στην ίδια αξιολόγηση.
Η βαθμολογία, που συγκεντρώνει η χώρα μας στην εν λόγω αξιολόγηση, είναι 58 βαθμοί στην κλίμακα του 100. Την απόλυτη βαθμολογία, 100, πετυχαίνει μία πόλη, η οποία αναδεικνύεται ως η πιο φιλική πόλη για τους νέους επιχειρηματίες, παγκοσμίως, για το 2021 και είναι το Λονδίνο.
Στη δεύτερη θέση της διεθνούς κατάταξης των πιο ελκυστικών πόλεων για ιδρυτές εταιρειών βρίσκεται η Νέα Υόρκη, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί το Σαν Φρανσίσκο, με την πεντάδα να συμπληρώνουν το Σίδνεϋ και η Μελβούρνη. Υψηλά στις προτιμήσεις των νέων επιχειρηματιών βρίσκεται και το Λος Άντζελες στην έκτη θέση, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Βοστώνη, το Βερολίνο και το Σικάγο.
Τι αναζητούν οι startuppers
Οι άξονες πάνω στους οποίους αξιολογείται κάθε πόλη – και η Αθήνα – θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επιχειρηματική επιτυχία. Συγκεκριμένα, σε κάθε πόλη εξετάζεται το κατά πόσο υπάρχει ένα υγιές τεχνολογικό και ψηφιακό οικοσύστημα, αξιολογείται η διαθεσιμότητα ή μη ανθρώπινου ταλέντου, ο αριθμός των startups που δραστηριοποιούνται στη χώρα και γενικότερα η “ωριμότητα” της εγχώριας startup κοινότητας.
Σοβαρά υπόψη λαμβάνονται οι τεχνικές δυνατότητας ίδρυσης μιας εταιρείας, όπως οι ημέρες και οι διαδικασίες που απαιτούνται για να συσταθεί μια νέα εταιρεία. Επίσης, αξιολογούνται στοιχεία, όπως οι χρηματοοικονομικές πρωτοβουλίες στήριξης των startups, η κυβερνητική στρατηγική ενίσχυσης των εταιρειών στη διάρκεια της πανδημίας, η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, η πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, το κόστος των ταχυδρομικών τελών, η φορολογία των νεοφυών εταιρειών.