12)International Reggae Day

 

Την πρώτη ημέρα του Ιουλίου γιορτάζει η ρέγκε! Έχει τις ρίζες της στη Τζαμάικα και δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Η ρέγκε κατάφερε σύντομα να εξελιχθεί σε κυρίαρχο μουσικό είδος στην τζαμαϊκανή σκηνή, δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Διαδόθηκε διεθνώς και αγαπήθηκε ιδιαίτερα και από νωρίς στη Βρετανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Αφρική.

Η ρέγκε ως μουσικό κράμα

Η ρέγκε είναι ένα μίγμα πολλών μουσικών επιρροών που προέρχονται από την Τζαμάικα, την Καραϊβική, τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική. Οι ρίζες της ανιχνεύονται στο παραδοσιακό είδος που ονομάζεται mento, μια λαϊκή, εορταστική μουσική. Το mento έχει τις ρίζες του στις αγροτικές περιοχές της Τζαμάικα και συνδέεται άρρηκτα με τον χορό. Ένα άλλο είδος που επηρέασε τη ρέγκε είναι το ska, μια ρυθμική και χορευτική μουσική. Περνώντας τα χρόνια η ρέγκε επηρεάστηκε πολύ από τo νεοαφρικανικό στιλ και την μπλουζ μουσική. Τα βασικά μουσικά όργανα στη ρέγκε είναι η κιθάρα, τα ντραμς και το μπάσο.

Η μουσική δικαίωση

Η τζαμαϊκανή ρέγκε από το 2018 βρίσκεται στον κατάλογο της Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας με απόφαση της ειδικής επιτροπής της Unesco. Μάλιστα, η Unesco στην ανακοίνωσή της τόνισε «τη συμβολή της στην αφύπνιση των συνειδήσεων παγκοσμίως για θέματα αδικίας, αντίστασης, αγάπης και ανθρωπισμού καθώς και την εγκεφαλική, κοινωνικο-πολιτική, αισθαντική και πνευματική διάστασή της».

Ο Μπομπ  Μάρλεϊ και η ανάγκη να φωτίσουμε το σκοτάδι

Ο Robert Nesta Marley, όπως είναι το πλήρες όνομα του Bob Marley έγινε σύμβολο της ρέγκε και όσων πρεσβεύει. Στους  στίχους του μιλούσε για την ειρήνη, τη φτώχεια, τη βία και την καταπάτηση της ανθρώπινης ελευθερίας. Ήθελε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να αφυπνίσει συνειδήσεις. Η αλληλεγγύη, η ελευθερία και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν πάντα το ζητούμενο.

Ιnfo

-Το όνομα reggay προήλθε από το τραγούδι Do the Reggay του συγκροτήματος Τοοts & the Maytals.

-To 1972 το συγκρότημα The Wailers υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη δισκογραφική εταιρία Island Records. Ήταν η πρώτη φορά που μία δισκογραφική εταιρία διεθνούς φήμης συνεργάστηκε με ένα συγκρότημα της Reggae.

– Ο Μπομπ Μάρλεϊ έχει ανακηρυχθεί Άγιος της Αιθιοπικής Εκκλησίας των Κοπτών με το όνομα Μπεχράν Σελασιέ.

 

Της Βένιας Αντωνίου