11)Joke Day :D

Close up of a family having breakfast and taking a selfie

Χαμογελάστε, γελάστε, διασκεδάστε! Αυτό είναι το σύνθημα της ημέρας!

Γιατί σήμερα είναι η Joke Day, ημέρα χαράς και κυρίως άφθονου γέλιου.

Λένε ότι γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και έχει πραγματικά πολλά οφέλη για την υγεία μας, ενώ παράλληλα είναι πολύτιμο στο χτίσιμο υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

Πάμε να δούμε σε ποια συμπεράσματα κατέληξε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχετικά με την επίδραση που έχει το γέλιο στην ικανότητα των ανθρώπων να αντέξουν τον πόνο.

Τα τρανταχτά γέλια είναι το όπλο μας

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων σε συνθήκες εργαστηρίου και σε επίπεδο κλινικής έρευνας. Στο πλαίσιο του πειράματος διαπιστώθηκε ότι τα τρανταχτά γέλια φαίνεται πως ενισχύουν την αντοχή του οργανισμού στον πόνο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που προηγουμένως είχαν παρακολουθήσει ξεκαρδιστικά βίντεο άντεξαν κατά 10% περισσότερο σε επώδυνα ερεθίσματα συγκριτικά με εκείνους που πριν υποβληθούν σε δοκιμασίες πόνου είχαν παρακολουθήσει για 15′ βίντεο που δεν προκαλούσαν γέλιο.

Τα “Φιλαράκια” λειτουργούν και ως παυσίπονα!

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι παυσίπονη δράση δεν είχαν όλα τα αστεία ή κωμικά βίντεο. Είχαν μόνο όσα προκαλούσαν τρανταχτά γέλια μέχρι δακρύων! Εξίσου αποτελεσματικές ωστόσο φάνηκαν και οι κωμωδίες καταστάσεων όπως τα Φιλαράκια (Friends) σύμφωνα με τους ερευνητές, που φαίνεται πως είχαν ικανοποιητική παυσίπονη δράση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η αντοχή των συμμετεχόντων στο επώδυνο ερέθισμα που τους προκαλούσαν τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα των παυσίπονων ενδορφινών στον οργανισμό τους.

Γιατί το γέλιο είναι παυσίπονο;

Ο λόγος που το γέλιο έχει παυσίπονη δράση είναι ότι χρησιμοποιεί τα ίδια νευρωνικά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται και για τη μεταφορά του ερεθίσματος του πόνου στον εγκέφαλο! Αυτό σημαίνει ότι η «παρεμβολή» λειτουργεί ως στιγμιαίο αναλγητικό.

Επιστημονικό σφηνάκι

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έφερε στο φως ότι το υποξείδιο του αζώτου (αέριο του γέλιου) μπορεί να είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνεται στις συνηθισμένες αγωγές!

Της Βένιας Αντωνίου