12)National Bikini Day

To μπικίνι δεν έχει μόνο πρακτική αξία, είναι σύμβολο και έχει… ιστορική αξία! Σήμερα, 5 Ιουλίου είναι η Bikini Day και θα κάνουμε μια βουτιά στην ιστορία του!

 

Πότε εμφανίστηκε…

Το μπικίνι έκανε την εμφάνισή του στο Παρίσι το 1946 και δημιουργός του είναι ο Louis Réard. Αρχικά, δεν το είδαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό… λέγεται μάλιστα ότι ο Réard δεν μπορούσε να βρει μοντέλο για να φορέσει τις δημιουργίες του!

Λεζάντα: Louis Réard, ο άνθρωπος που σχεδίασε το πρώτο μπικίνι!

Είχε έμπνευση!

Ο σχεδιαστής Louis Réard ήταν… μηχανικός αυτοκινήτων! Η οικογένειά του είχε ένα κατάστημα εσωρούχων και εκείνος παρατήρησε ότι οι γυναίκες στις μεσογειακές ακτές είχαν την τάση να τραβούν τα μαγιό τους προκειμένου να εκθέσουν μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς τους στον ήλιο. Έτσι εμπνεύστηκε έναν νέο τύπο μαγιό για τις γυναίκες που το ονόμασε μπικίνι!

Λεζάντα: Bikini attol, Marshall Islands

Τι σχέση έχει το μπικίνι με τις πυρηνικές βόμβες!

Υπάρχει ένα μέρος που ονομάζεται Bikini atoll, στα Marshall Islands. Εκεί, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα που ο Louis Réard εμπνεύστηκε το μπικίνι, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις δοκιμές των πυρηνικών βομβών. O σχεδιαστής πίστευε ότι το μικροσκοπικό μπικίνι -είχε μόλις 76 εκατοστά ύφασμα- θα έκανε τεράστια αίσθηση στον κόσμο και θα προκαλούσε αντιδράσεις, παρομοιάζοντάς το με τις πυρηνικές βόμβες…

Λεζάντα: Micheline Bernardini, η πρώτη γυναίκα που φόρεσε μπικίνι

H πρώτη γυναίκα που φόρεσε μπικίνι

Αφού κανένα μοντέλο δεν δεχόταν να φορέσει το μπικίνι του πρωτοπόρου Réard, στράφηκε σε μια γαλλίδα στρίπερ, τη Micheline Bernardini. Τότε η Γαλλίδα εργαζόταν στο Casino de Paris.

Η φωτογραφία της, φορώντας το μπικίνι του Réard, τυπώθηκε σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σύμφωνα με το History Channel.

Η 19χρονη φωτογραφήθηκε κρατώντας ένα κουτάκι σπίρτα. Με αυτό τον τρόπο ο σχεδιαστής ήθελε να δείξει ότι το μπικίνι ήταν τόσο μικρό, που μπορούσε να χωρέσει μέσα στο σπιρτόκουτο. Η φωτογραφία έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες!

Τhat’s hot!

Η Bernardini μετά τη φωτογράφισή της με μπικίνι έλαβε 50.000 γράμματα από θαυμαστές!

Της Βένιας Αντωνίου