5)National Fried Chicken Day

Visit your local Church's (R) to celebrate the holiday with their famous crunchy and juicy fried chicken. (PRNewsFoto/Church's Chicken)

Όπως έχει πει και η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου το καλύτερο “comfort food” θα είναι πάντα τα χόρτα, το ψωμί καλαμποκιού και το τηγανητό κοτόπουλο.

Στην Αμερική τρελαίνονται για τηγανητό κοτόπουλο και γι’ αυτό στις 6 Ιουλίου το γιορτάζουν πηγαίνοντας σε κάποιο εστιατόριο, καλώντας φίλους σπίτι τους ή κάνοντας πικ νικ με πρωταγωνιστή το fried chicken.

Ωστόσο, το τηγανητό κοτόπουλο δεν ήταν αμερικανική ιδέα αλλά σκωτσέζικη. Συγκεκριμένα, οι σκωτσέζοι μετανάστες έφεραν την παράδοσή τους στο τηγανητό κοτόπουλο στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την εισαγωγή του στον αμερικανικό νότο, το τηγανητό κοτόπουλο έγινε σύντομα αγαπημένο αμερικανικό φαγητό. Με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να προσθέτουν διάφορα καρυκεύματα και μπαχαρικά για να εμπλουτίσουν τη γεύση του.

Το τηγανητό κοτόπουλο ανήκει στην κατηγορία “comfort food. Πάμε να δούμε τι σημαίνει αυτός ο όρος και ποια φαγητά περιλαμβάνει.

Fried chicken: Το φαγητό που μας φτιάχνει τη διάθεση

Το 1997 ο όρος “comfort food” συμπεριλήφθηκε επίσημα στο Oxford English Dictionary με τον ορισμό του φαγητού που «παρασκευάζεται με απλό και παραδοσιακό τρόπο και επιδρά συναισθηματικά, δημιουργώντας αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, την οικογένεια μας και τους φίλους μας». Ο όρος δηλαδή αναφέρεται περισσότερο σε μια συναισθηματική κατάσταση παρά σε ένα είδος φαγητού. Φαγητά που μας παραπέμπουν σε ωραίες εικόνες και λειτουργούν ευεργετικά για την ψυχολογία μας.

 

Ήξερες ότι…

-Η κατανάλωση φαγητού ενεργοποιεί κάποιες ορμόνες και υπάρχουν θεωρίες για το τι προκαλεί κάθε γεύση: το αλμυρό ενεργοποιεί οξυτοκίνη, που εκκρίνεται με την αγκαλιά, ενώ η ζάχαρη και το άμυλο σεροτονίνη, που είναι το χημικό αντίστοιχο της ευτυχίας. Το τηγανητό κοτόπουλο κατατάσσεται στην κατηγορία των αλμυρών, ενώ περιέχει και άμυλο… οπότε η χαρά φτάνει στα ύψη!

-Δεν είναι τυχαίο πως όταν κάποιος δεν νιώθει καλά επιλέγει τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, λίπος και σάκχαρα. Πρόκειται για συστατικά που περιέχει κάθε πιθανό Comfort Food και όταν το καταναλώνουμε ανεβαίνει η διάθεσή μας.

 

Crispysecret

Ένα μυστικό που έρχεται από την αμερικανική παράδοση είναι να μαρινάρετε το κοτόπουλο σε καρυκευμένο αποβουτυρωμένο γάλα πριν το μαγειρέψετε.

Της Βένιας Αντωνίου