7)National Jam Day

Στις 5 Ιουλίου γιορτάζουμε την ημέρα της μαρμελάδας και δεν θα μπορούσαμε παρά να απολαύσουμε ένα πλούσιο πρωινό που περιλαμβάνει φυσικά πεντανόστιμες και θρεπτικές χειροποίητες μαρμελάδες!

Λεζάντα: Κική Δρίτσα, παραγωγός σύκων

 

Κάπου στα μέσα Ιουλίου κάνουν την εμφάνισή τους τα βασιλικά σύκα –η νοστιμιά τους είναι ανάλογη με το όνομά τους! Η παραγωγός Κική Δρίτσα μας έδωσε την αυθεντική συνταγή μαρμελάδας από βασιλικά σύκα.

Θα χρειαστούμε:

1 κιλό βασιλικά σύκα

Μισό κιλό λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

Λίγα φύλλα αρμπαρόριζας για άρωμα

Πώς γίνεται:

Καθαρίζουμε τα σύκα, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε μαζί με τη ζάχαρη με τα χέρια μας, φορώντας γάντια. Τα πατάμε ελαφρά, χωρίς να λιώσει το μίγμα. Στην αυθεντική μαρμελάδα σύκων υπάρχουν και μικρά κομματάκια σύκου. Προσθέτουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας που θα προσδώσουν μοναδικό άρωμα στη μαρμελάδα μας!

Στη συνέχεια, βάζουμε το μίγμα σε ένα ταψάκι και το τοποθετούμε στον φούρνο. Το αφήνουμε για μία ώρα στους 200ο C και ανακατεύουμε 2-3 φορές μέχρι να γίνει.

Μετά από μία περίπου ώρα βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετούμε τη μαρμελάδα σε γυάλινα βάζα που έχουμε αποστειρώσει!

 

Πώς αποστειρώνουμε τα γυάλινα βάζα

Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε για λίγη ώρα πάνω σε καθαρή πετσέτα, μέχρι να στεγνώσουν εντελώς!

Τα βάζουμε σε ένα ταψί στον φούρνο στους 150ο C για 10 λεπτά. Μην τα αφήσετε για περισσότερη ώρα γιατί ενδέχεται να σπάσουν.

Τips

-Αν θέλετε να κάνετε περισσότερη ποσότητα, χρησιμοποιήστε το κανονικό ταψί φούρνου. Θα χρειαστείτε 3 κιλά σύκα και 1,5 κιλό ζάχαρη.

-Μπορείτε να βάλετε λευκή και καστανή ζάχαρη. Όσο περισσότερη καστανή ζάχαρη βάλετε τόσο περισσότερο θα σκουρύνει το μίγμα.

-Η αυθεντική μαρμελάδα από βασιλικά σύκα γίνεται στον φούρνο και όχι στην κατσαρόλα και περιέχει μόνο σύκα, ζάχαρη (που λειτουργεί ως συντηρητικό) και αρμπαρόριζα. Μην προσθέσετε καθόλου νερό!

-Όταν ανοιχτεί το βαζάκι διατηρείται στο ψυγείο για πολύ καιρό, γι’ αυτό μη διστάσετε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα.

Αυτά λοιπόν και… καλή σας απόλαυση!

Της Βένιας Αντωνίου