9)Όταν η εργασία καταντά σκλαβιά!

 

Της Μαρίας Ακριβού

Αν είσαι εργασιομανής τότε σημείωσε στο καλεντάρι σου ότι στις 5 Ιουλίου δικαιούσαι να γιορτάσεις με όλους όσοι δεν σηκώνουν κεφάλι από τη δουλειά καθώς είναι το National Workaholics Day, κοινώς η Εθνική γιορτή των Εργασιομανών.

Τώρα βέβαια που το ξανασκέφτομαι, ίσως τη φετινή γιορτή κληθούμε να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί, διότι ανάμεσα στα κατάλοιπα που μας άφησε η πανδημία ήταν το γεγονός ότι εργαζόμασταν ασταμάτητα από το σπίτι, δίχως ωράριο και με δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, αφού η κατοικία, λόγω του lockdown, είχε μετατραπεί σε γραφείο.

Όμως μη μπερδεύεστε η National Workaholics Day δεν έχει σκοπό να μας παροτρύνει να εργαζόμαστε 24/7. Δημιουργήθηκε για να μας υπενθυμίζει ότι η ψυχική και σωματική μας υγεία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον τρόπο που ισορροπούμε την εργασία και την προσωπική μας ζωή.

Το να αγαπάς τη δουλειά σου, να διοχευτεύεις τη δημιουργικότητα και την ενέργειά σου σε αυτή και να φτάνεις στην αυτοπραγμάτωση είναι πολύ διαφορετικό πράγμα από τη φιλοσοφία του ζω για να δουλεύω. Αναλογίσου πόσες φορές έχασες σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα επειδή είχες δουλειά να κάνεις; Πόσες φορές έκλεισες απότομα το τηλέφωνο στους γονείς σου που πήραν να δουν τι κάνεις, γιατί πολύ απλά βρισκόσουν απορροφημένος-η μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή και ήθελες να τελειώσεις αυτό που κάνεις. Το κυριότερο! Πόσες φορές παρέλειψες να φας πρωινό ή μεσημεριανό γιατί έτρεχες σαν τον Βέγγο;

Και όλα αυτά γιατί; Για να βάλεις ένα ακόμη τσεκ στη do list σου που δεν τελειώνει ποτέ. Ή μήπως περιμένεις να βγεις στη σύνταξη για να ζήσεις μετά τη ζωή σου, όπως συνήθιζαν να λένε οι παλιοί; Αν σκέφτεσαι μόνο με τα μηδενικά στον τραπεζικό σου λογαριασμό, ή αν ζήσεις κάτω από το βάρος της επίπληξης του εργοδότη ή του manager, τότε το έχεις χάσει το παιχνίδι.

Ένας εργασιομανής αισθάνεται την ανάγκη να είναι απασχολημένος ανά πάσα ώρα και στιγμή και το να βρίσκεται μονίμως σε εγρήγορση μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα, κυρίως ψυχολογικά. Οι εργασιομανείς ενδέχεται να εκτελούν εργασίες που δεν απαιτείται να κάνουν ή είναι περιττές για την ολοκλήρωση ενός έργου. Η απόσπαση προσοχής και κατ’ επέκταση το multitasking, το να κάνεις δηλαδή παράλληλα πολλές διαφορετικές εργασίες, όπως ακριβώς εκτελούνται στο background ενός καλά προγραμματισμένου υπολογιστή, είναι πιθανό να επιδεινώσουν την παραγωγικότητά σου και να οδηγήσουν σε συσσωρευμένη πίεση.

Στην περίπτωση που είσαι συγκεντρωτικός, θεωρώντας ότι πρέπει να έχεις τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ελέγχοντας εξονυχιστικά τη δουλειά των συναδέλφων σου για να είσαι σίγουρος ότι όλα έχουν γίνει όπως πρέπει, εκεί επιβάλλεται  να αναθεωρήσεις τον τρόπο που δουλεύεις. Το να είσαι control freak σημαίνει ότι δαπανάς πολλή φαιά ουσία και χάνεις πολύτιμο χρόνο ασχολούμενος με ανούσια πράγματα, τακτική η οποία στερεί, τόσο από εσένα, όσο και από τους συναδέλφους σου τη δυνατότητα εξέλιξης.

Εμπιστέψου την ομάδα σου, εκπαίδευσέ τη σωστά, δώστης χώρο να αναπτυχθεί και βγάλε από πάνω σου τεράστιο όγκο δουλειάς. Και αφού βρεις ελέυθερο χρόνο, ασχολήσου με πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο.

 

5 στοιχεία που δείχνουν ότι είσαι εργασιομανής

Οι εργασιομανείς έχουν υπέρμετρο άγχος

Η εργασία είναι Νο1 προτεραιότητα

Δεν έχουν κοινωνική ζωή

Δεν παραδέχονται το πρόβλημα

Είναι μονίμως δυσαρεστημένοι