16)Space Alert! Σήμερα μία 82χρονη και ένας 18χρονος θα πάνε στο διάστημα!

λεζάντα: Ο Όλιβερ Ντίμεν και η Ουάλι Φανκ

Η 20η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως η Space Exploration Day! Αυτό που θα συμβεί σήμερα. 20 Ioυλίου 2021, όμως, θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός: Ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος και τα τρία μέλη του πληρώματος θα βρεθούν στην πρώτη πτήση του πυραύλου Blue Origin της εταιρίας του.  Στην προγραμματισμένη πτήση, διάρκειας 11 λεπτών θα λάβει μέρος το πιο ηλικιωμένο άτομο αλλά και το νεαρότερο άτομο που πήγε ποτέ στο διάστημα!

Πρόκειται για την 82χρονη πρωτοπόρο της αεροπορίας Ουάλι Φανκ και τον 18χρονο φοιτητής Φυσικής Όλιβερ Ντίμεν. Μαζί τους, στην πρώτη εκτόξευση του Blue Origin θα είναι ο  Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon  και ο αδερφός του Μαρκ Μπέζος.

Τη δεκαετία του 1960, η Ουάλι Φανκ συμμετείχε σε ένα ιδιωτικό πρόγραμμα που ονομαζόταν «Mercury 13», στο πλαίσιο του οποίου 13 γυναίκες είχαν υποβληθεί στις ίδιες δοκιμασίες, με τους άνδρες αστροναύτες για την αποστολή των πρώτων Αμερικανών στο διάστημα.

«Μου είπαν πως είχα κάνει την καλύτερη και την ταχύτερη δουλειά, σε σύγκριση με οποιονδήποτε άνδρα» δήλωσε η Ουάλι Φανκ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Instagram του Τζεφ Μπέζος.

«Είχα πει ότι θα ήθελα να γίνω αστροναύτης. Όμως, κανείς δεν ήθελε να με πάρει. Δεν πίστευα ότι θα πήγαινα εκεί ψηλά μια ημέρα» πρόσθεσε η Ουάλι Φανκ.

Από την πλευρά του, ο Τζεφ Μπέζος ανέφερε σχετικά: «Κανείς δεν περίμενε τόσο πολύ», «Καλώς ήρθες στην ομάδα, Ουάλι!».

Η Ουάλι Φανκ έγινε η πρώτη επιθεωρήτρια της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας FAA. Eίναι πιλότος και έχει συγκεντρώσει 19.600 ώρες πτήσης.

Μαζί της θα είναι και ο νεότερος αστροναύτης στην ιστορία, ο 18χρονος ‘Ολιβερ Ντέμεν, που πρόσφατα αποφοίτησε από το Λύκειο και είναι κάτοχος άδειας χειριστή ιδιωτικών αεροσκαφών. Ο Ντέμεν είναι ο πρώτος επιβάτης της Blue Origin που καταβάλλει ναύλο.

Της Βένιας Αντωνίου